Kurbanın Kesilmesi

Kurbanlar, Kıbleye karşı yatırılarak "Bismillâhi Allâhü Ekber" diye ke­silir. Kurban öncelikle sahibi tarafından kesilmesi menduptur. Elinden gel­mezse, başkasına kestirir. Kurban kesilirken kurban sahibi kurbanın başın­da durur ve keseni vekil eder.

Kurbanı keserken hayvana eziyet edilmemeli, kesme yerine incitmeden götürmelidir. Kesmeden önce hayvana su vermek müstehaptır. Keserken kes­kin bıçak kullanılmalıdır. Hayvan yatırılıp kesime hazırlanırken kurban sahibi:

"Yüzümü göklere ve yeri yaratan Allah'a O'nun birliğine inanarak çevir­dim. Ben müşriklerden değilim. Benim namazım, ibadetim, hayatım veölümüm hep âlemlerin Rabbi olan Allah içindir. Onun ortağı yoktur. Bana öy­le cm rolündü; ben (Allah'a) teslim olanların ilkiyim. Allah'ım dostum İbra­him'den sevgilin Muhammed'den kabul buyurduğun gibi, benden de kabul buyur." diye dua eder. Bundan sonra:
"Bismillâhi Allahu Fkber, Allatın Ekber Lailâhe ilellâhu vallahu Ek-ber ve lillâhilhamd Bismillâhi Allahu Ekber" denir ve hiç bir şey söylenme­den kurban kesilir. Sığır ve davarlar, hemen çenelerinin altından boğazla­nırlar. Boğazlarının iki tarafındaki şah damarlarıyla, yem, su borusu ve gırt­lakları kesilir. Deve ise ayakta sol ön ayağı bağlanarak göğsünün hemen üze­rinden boğazlanır. Hayvan tamamen can verdikten sonra yüzülür. Can çe­kişirken yüzülmez.[9]


Eser: Ebu Davud

  • Yeni Ekle
Yorumlar (0)

Ebu Davud

 

Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..