Açıklama


Aslında bu hadisi Salih b. Keysân Nâfi'den değil, Abdullah b. Fadl'dan rivayet etmiştir. Fakat senedden Abdullah b. Fadl düşmüştür. Yani senedin aslında Salih b. Keysan ile Nâfi arasında Abdullah'b. Fadl vardır. Fakat bir hata eseri olarak bu isim atlanmıştır. Senedin doğru ve tam şeklini Nesaî, Ahmed b. hanbel ve Dâ-rekutnî'nin rivayetinde görmek mümkündür.[367] Her ne kadar hadis-i şe­rifte velinin dul kadının evlenmesi mevzuunda hiçbir zaman söz sahibi olmayacağı mutlak olarak (kayıtsız şartsız) ifâde edilmişse de 2083 numa­ralı hadis-i şerifin şerhinde açıkladığımız gibi bazı ulemâya göre bazı hal­lerde velinin dul kadının nikahına müdâhale hakkı vardır. Çünkü:
1. "Dul kadın evlenmesi konusunda velisinden daha çok yetkilidir" mealindeki 2098 ve 2099 numaralı hadisler bunu ifâde etmektedirler.
2. Velisinin izni olmadan evlenen bir kadının nikâhının bâtıl olduğu­nu ifâde eden 2083 numaralı hadis-i şerifte dul kadının evlenmesinde veli­nin (bazı hallerde) söz hakkı bulunduğunun açık bir delilidir. İlgili hadisin şerhinde açıklandığı gibi İmam Ebu Hanife hazretlerine göre 2083 numa­ralı hadiste "velinin izni olmadan evlenen bîr kadının nikahının bâtıl sayılması" buluğa ermeden ve velisinin izni olmadan evlenen kızlarla ilgi­lidir. Bulûğa eren kızların evlenmesi ile ilgili değildir. 2093 numaralı hadi­sin şerhinde açıklandığı gibi metindeki yetime kelimesinin balığa kız anla­mına gelme ihtimali de vardır.[368]


Eser: Ebu Davud

  • Yeni Ekle
Yorumlar (0)

Ebu Davud

 

Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..