Açıklama

Bu hadis, bir kimsenin hanımına mehir olarak hiç bir şey  vermeden zifafa girebileceğim, mehir  eline geçmediği için kadının zifafa girmekten imtina' etmeye hakkı olmadığım söyle­yen Hanefi ulemasının ve taraftarlarının delilidir.

Beyhakî bu hadisi muttasıl olarak rivayet etmişken başkaları mürsel olarak rivayet etmişlerdir. Ve hadis iki cihetten zayıftır.
1- Senedinde Şerik vardır. Şerik, ulema tarafından cerh edilmiştir.
2- Hadisin senedinde bulunan Hayseme aslında Hz. Âişe'den hiç ha­dis duymadığı halde bu hadisi Hz. Âişe'den duymuş gibi nakletmiştir. Bu durum, hadisin münkati' olduğunu göstermektedir.
Gerçekten tek başına mütalaa edilidği takdirde bu hadisin zayıf oldu­ğu ortaya çıkarsa da, 2117 numaralı hadis-i şerif bu hadisi teyid ve takviye ettiğinden zayıflıktan kurtulup hasen derecesine yükseldiği görülmektedir.[567]
2129. ...Amr b. Şuayb, dedesinden demiştir ki; Resûlullah (s.a.) şöyle buyurdu:
"Hangi kadın nikah akdinden Önce kendisine mehir veya bah­şiş ya da çeyiz (verilmek) şartıyla evlenmişse, bu (vadedilen şeyler) kadınındır. Nikah akdinden sonra (verilmiş) olan da kime verilmiş­se, onundur. Bir adama ikram edilmek için en uygun vasıta kızı veya kız kardeşidir."[568]


Eser: Ebu Davud

  • Yeni Ekle
Yorumlar (0)

Ebu Davud

 

Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..