Bazı  Hükümler


1. İnsanın saadeti takva üzere hareketmesiyle kaimdir.Çünkü  «Allah yalnız takva sahiplerinin amelini kabul eder."[104]
2. İdareciler, dinin emirlerine uygun hareket ettikleri sürece kendile­rine itaat etmek vacibdir. Fakat, dine aykırı hareket edip emirler vermeye başlanınca bakılır, eğer onları İşbaşından uzaklaştırmak mümkün ise is­yan edilip iş başından indirilirler. Fakat onlara isyan, daha büyük bir fe­sada ve yıkıma sebep olacaksa, buna tevessül edilmez. Çünkü "İki kötü­lükten birini tercih etmekle karşı karşıya gelindiği zaman, büyüğünden kurtulmak için hafif olana katlanılır"[105] sözü umumi bi; fıkıh kaidesidir.[106]
3. Devlet başkam, Kureyş'in dışında herhangi bir kabileden de olabi­lir.   İsterse   Habeşli   bir  köle  olsun.  Ancak  bazıları   "İmamlar  Kn-reyş'dendir...”[107]   hadis-i şerifine dayanarak devlet başkanının mutlaka Kureyş'den olacağını savunmuşlar ve hadisi şerifte geçen: "Habeşli bir köle de olsa" sözünün "olmaz ya farz-i muhal Habeşli bir köle bile ol­sa" manasında kullanıldığını söylemişler ve bu cümlenin kendi anladık­ları manada kullanıldığını isbat için şu hadisleri delil getirmişlerdir.
1. "Her kim Allah için bağırtlak kuşu yuvası gibi bir mescid ya­parsa, Allah da onun için cennette bir ev yapar."[108]
2. "Eğer kızım Fatıma hırsızlık yapsaydı, onun da elini keser­dim."[109]
3. "Allah hırsıza lanet etsin. Bir yumurtayı çalar da eli kesilir, ipi çalar yine eli kesilir."[110] Çünkü bu hadislerde Hz. Fatima'nın hırsızlık yapmasından, bağırtlak kuşu yuvası kadar büyüklükteki mescidderi söz ediliyor ki aslında bunlar olağan değildir. Farazi olarak söylenmiştir.
Keza bir yumurtadan dolayı da el kesilmez, ancak yumurta çalan kim­se hırsızlığa alışır. Zamanla el kesilmesini gerektirecek çapta büyük hır­sızlık yapar. (Biz bu emirlik konusunu (2928) riö'İu hadis-i şerifin şerhin­de açıklamıştık.)
4. Her bidat sapıklıktır. (Nitekim 4609 numaralı hadisin şerhinde açık­lamıştık.)
5. Hz. Peygamberin vefatından sonra çok büyük dini ihtilâflar olacak­tır. Bunların tahribatından kurtulmanın tek çaresi Kitaba ve sünnete sarıl­maktır.
6. Raşid halifelerin sözü diğer sahabilerin sözlerine tercih edilir.[111]
4608... Abdullah İbn Mes'ud'dan (rivayet edildiğine göre) Peygamber (s.a.) üç defa: "Taşkınlar helak oldular" buyurmuştur.[112]


Eser: Ebu Davud

  • Yeni Ekle
Yorumlar (0)

Ebu Davud

 

Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..