Açıklama


4664 ve 4665 numaralı hadis-i şerifler 4663 nu­maralı hadis-i şerifin şerhinde açıkladığımız gibi, Hz. Muhammed İbn Mesleme'nin miislümanlar arasında ihtilaflar ve sa­vaşlar ortaya çıkmaya başladığı sıralarda bu fitnelere bulaşmamak için Hz. Peygamberin tavsiyesine uyarak eline ve diline sahip olup, kendini kurtarmaya muvaffak olduğunu ifade etmektedirler.
4666 numaralı hadis-i şerif ise Hz. Ali'nin Sıffîn ve Cemel vakalarına Hz. Peygamber'in emri ya da isteği üzerine çıkmayıp kendi içtihadına da­yanarak çıktığını ifade etmektedir.

Hz. Ali bu savaşlara bir ietihad neticesinde çıktığına göre, bu içtihadın­da yanılmışsa bir, isabet etmişse on sevap almış olduğundan Allah katın­da makbul bir iş yapmıştır.
Kaldı ki Haricileri katleden Hz. Ali olduğuna göre 4667 numaralı ha­dis-i şerif Sıffîn ve Cemel savaşlarında Hz. Ali'nin içtihadında hakka isa­bet ettiğini açıkça ifade etmektedir.

Hz. Muaviye ise bu savaşlara katılırken yaptığı içtihadında yanılmış olmakla beraber, ietihad ehliyetini haiz olduğundan dolayı yine ecir almıştır. Öyleyse fikri atalete razı olmayarak karşılaştıkları müşkülen hal­letmek için Islamın emrettiği ietihad yoluna gidip İslam fikir hayatının in­kişafına hizmet eden müctehidlere bu hareketlerinden dolayı dil uzatmak doğru değildir ve bu gibi hareketlerin ortaya çıktığı dönemlerde müslü-mana yakışan, müslümanlar aleyhine olacak davranışlardan sakınmak,

eline ve diline sahip olmaktır.
Bu hadislerin bab başlığı ile ilgili tarafı da burasıdır. 4667 numaralı ha­dis-i şerifte Hz. Ali taraftarlarının mağlub edeceği Haricilerin katli mese­lesi 4758 numaralı hadisle onu takibeden hadislerde etraflıca açıklanacak­tır, inşaallah.[303]


Eser: Ebu Davud

  • Yeni Ekle
Yorumlar (0)

Ebu Davud

 

Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..