Bazı Hükümler


1. Üç talâkla boşanmış olan bir kadın sahîh bir nikahla başka bir kocayla evlenip, onunla cinsi münâsebette bulunmadıkça ilk kocasına dönemez.
2. Bu mevzuda Kurtubî şunları söylüyor: Bizim Mâlîki ulemâsına gö­re bu hadîste geçen "ikiniz de birbirinizin balçağızınızdan tatmadıkça"
anlamına gelen ifâdelerden erkeğin kadına uyurken yaklaşmasıyla bu şar­tın yerine gelmediği anlaşılır. Çünkü uyuyan kimse uyanık olan kimse ka­dar cimâın tadını alamaz. Oysa bu cümle karı kocadan her ikisinin de bu birleşmenin tadını eşit şekilde almaları gerektiğini ifâde etmektedir.[656]
3. Hafız İbn Hacer, "Bu hadîs üç talâkla boşanan bir kadının ikinci kocasıyla cinsî münasebette bulunduktan sonra ondan da boşanmak sure­tiyle birinci kocasına dönebileceğine ifâde etmektedir" derken Mâliki ule­mâsı kadının ikinci kocasıyla evlenirken onunla ilk kocasına dönebilmek için bir pazarlığa girmemiş olmasını, binâenaleyh bu durumda olan bir kadının ilk kocasına dönebilmesi için, ikinci bir kocayla, ileride boşanıp ilk kocasına dönmesini sağlamak gayesi olmadan evlenip cinsî münâsebet­te bulunduktan sonra yine anlaşmasız olarak boşanmış olmasını şart kıl­mışlardır. Bu konuda Hanefî ulemâsı da, "üç talâk ile boşanan bir kadın sahîh bir nikâh ile bir başka erkekle evlenip onunla cinsî ilişkide bulunma­dıkça ve ondan ayrılıp iddeti bitmedikçe eski kocasına varamaz,[657] de­mişlerdir.
Hz. Osman'la Zeyd b. Sabit de bu görüştedirler. Ulemânın ekseriyetine göre eğer kadının ikinci evliliğinde birinci kocasına dönmesi şart kıh-nırsa bu nikâh fâsid olur. Böyle bir şart ileri sürülmeden kıyılan nikâh ise, geçerlidir. Söz konusu kadının ilk kocasına dönebilmesi için fasit bir nikâhla yapacağı ikinci evliliğin, birinci kocasına dönmesini helâl kılmaya­cağı mevzuunda ulemâ ittifak etmişlerdir. Ayrıca ulemâ, bir câriye ile ev­lendikten sonra onu boşayan bir kimsenin, ileride ona tekrar sahip olması halinde câriye ikinci bir kocayla normal olarak evlenip boşanmadıkça onunla cinsî münasebette bulunamayacağında da ittifak etmişlerdir. Ancak Hz. İbn Abbâs ile Hasan el-Basrî o kimsenin bu cariyeye sahib olmasıyla câri­ye ile cinsî münâsebette bulunmasının helâl olacağını söylemişlerdir.[658]


Eser: Ebu Davud

  • Yeni Ekle
Yorumlar (0)

Ebu Davud

 

Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..