Açıklama


Bu hadis-i şerifler içindeki kurtları çıkarmadan kurtlu hur­ma yemenin caiz olmadığını ifade etmektedir. Çünkü kurt­ar pistir. Yüce Allah Kur'an-ı Kerim'inde, "...Onlara güzel şeyleri helâl, çirkin şeyleri haram kılar"[230] âyetiyle pis şeyleri haram kılmıştır. Bu mevzuda Aliyyü'I-Kârî şöyle diyor:
"Taberanî, hasen bir senetle İbn Ömer'den Hz. Peygamber'in hurma­ların içinde kurt araştırmayı yasakladığına dair merfû bir hadis[231] rivayet etmişse de bu hadis yeni hurmalar hakkındadır ve vesveseyi önlemek için­dir. Hurmayı gözden geçirmeden yemenin caiz olduğunu bildirmek için de öylemiş olabilir."

Bezlü'l-Mechûd yazan ise şöyle diyor:
"Her ne kadar Aliyyü'1-Kârî böyle demişse de, hadis-i şerifte kurtlu hur­maları yemenin mekruh olduğu bildirildiğine göre; içinde kurt bulunması ih­timali kuvvetli olan bir hurmayı iyice kontrol etmeden yemenin mekruh ol­ması fakat içinde kurt bulunması ihtimali zayıf olan bir hurmayı kontrol et­meden yemenin ise caiz olması, içinde kurt bulunduğu kesin olarak bilinen bir hurmayı ayıklamadan yemenin de haram olması gerekir. Bunun caiz ve tenzihen mekruh olduğu söylenemez."[232]


Eser: Ebu Davud

  • Yeni Ekle
Yorumlar (0)

Ebu Davud

 

Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..