Hüküm

Bu durumlarda nesep, davaşız olarak sabit olur.

Yalnız, nefyile intifa olmaz. Ancak —fasid nikahda değil —;sahih nikahda lanetleşme sebebiyle intifa olur. (= yok olur) Zahîriyye'de de böyledir.

Bir kimse; nesebini açıkça ikrar etmez veya tehnieyi (= kutlamayı = "göz aydın" demeyi) kabulden kaçınır yahut doğum eşyalarını satın almaz veya bilerek doğumun müddetini uzatır yahut nefyinden istiğna vaki olur veya nakzı ve ibtâü kabul edilmeyen bir hüküm vaki olursa; nesebi iıefy etmek (= kabul etmemek) hakkına sahib olur. Bu çocuk bir cinayet işlediğinde, hakim aklı başında oian babasına karşı, diyet hük­mederse; bu durumda babanın bu çocuğu nefye (— kabul etmemeye) gücü yetmez. Çünkü hüküm vaki olmuştur. Bu durumda nakz ve butlan kabul edilmez.

Velâdet müddetinin uzamasında, örf ve adete müracaat edilir.

Müddet geçtiği zaman velâdet nefy edilmez.

Baba için, bundan sonra nefy hakkı yoktur. Bu, İmâm Ebû Hanîfe (R.A.)'den rivayet edilmiştir. Ve ondan, başka bir rivayet daha vardır. O da "hakimin görüşüne havale" etmektir.

İmâmeyn'e göre ise (R.A.), bunlar müddeti tavileyi (= uzun müd­deti) kırktan sonra, kırk ile takdir etmişlerdir. Muhiyt'te de böyledir.

Bir adam, çocuğunu, karısı öldükten sonra veya lanetleşmeden önce, —sağ iken— kabul etmez ve kadın ölürse, bu durumda o oğludur. Ve onu kabul etmemeye gücü yetmez. Çocuk öldürülse bile böyledir. Mebsût'ta da böyledir.
İmâm Ebû Yûsuf (R.A.)'un şöyle buyurduğu rivayet olunmuştur: Bir adamın, karısından bir çocuğu dünyaya    geldiğinde, lanetleşmeden onu kabul etmez bir yabancı da bu kadına zina iftirasında bulunur ve bu yüzden, o yabancı ya had cezası verilirse lanetleşmeden— aralarında neseb sübût bulur. Muhıyt'te de böyledir. [37]


Eser: Fetvayı Hindiye

  • Yeni Ekle
Yorumlar (0)

Fetvayı Hindiye

 

Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..