Zevi'l-Erhâmın İkinci Sınıfının Tevarüsü

İkinci sınıf, fâsid dedeler ile fâsid ninelerdir. Bunlardan, miras­ta en evlâ olanı, ölene ey yakın olanlarıdır. Ananın babası, ananın anasımn babası ve babasının anasının babası gibi.. Bu durumda, mal (tereke), ölene en yakın olanındır. Eğer yakınlıkta müsâvî olurlarsa, edlâ esahh olan kavilde, verasette takdime sebep olmaz. Zira, vâris olmakta edlânın dışında istihkaka sebep yakınlıktır. Bunun misâli:

Ananın anasının babası ve ananın babasının babası, aynı sevi­yededirler. Yakınlıkta müsavi olur da içlerinde verasete daha yakın olan olmaz ise, burda nazar vardır: Eğer onlar, baba cihetinden ve bir canipten iseler veya ana cihetinden iseler bu yüzden sıfatları itti­fak eylemiştir. Bu durumda taksim bedenlerine göredir. îster erkek olsunlar; ister kadın olsunlar bir seviyededirler.

Şayet dedeler, nineler karışık iseler, o takdirde taksim Iizze-keri mislü hazzıl ünseyeyndir.

Eğer sıfatları ihtilaf ederlerse önceki batın üzerine ayrılırlar. Ön­ceki sınıfta olduğu gibi...

Eğer iki canipten iseler, baba tarafına yakınlıklarından dolayı üçte iki alırlar; ana tarafının yakınları da üçte bir hisse alırlar. Son­ra her fırkanın hissesi onların arasında taksim edilir. Bunun misâli: Babasımn babasının anasının babası ve babanın anasının babasının babası baba tarafından dedelerdir. Ve, anasının babasının anasının babası ve anasının anasının babasının babası da ana cihetinden dedelerdir. Bu durumda, tereke olan mal üçte birli taksim edilir. Üçte ikisi, babanın yakım olduğu için, üçte biri de ananın yakım olduğu için, dedelere taksim edilir. Sonrada, babanın yakınma isabet eden üçe taksim edilip, üçte ikisi, babası tarafından olan dedesine (ki o, babasının babasının anasının babasıdır.) üçte biri ise, anası tarafın­dan olan dedesine verilir. O da babanın anasının babasının babasıdır.

Ananın yakimna isabet eden de böylece, üçte ikisi babası tara­fından olan dedesine; (o, ananın babasının anasının babasıdır) üçte biri ise, ana tarafından olan dedesine verilir. O da anasının anasının babasının babasıdır.

Bu cevap, "verasette yakınlığa itibar yoktur.'* diyenlerin kavli­ne göredir. Hızânetü'I-Müfön'de de böyledir. Not: Bu durumun şeması:

Ali öldü

babası

Anası

babası 2/3
Anası  >      ^ Anası 1/3     1/3

Anası
babası 2/3 Anası
babası 2/3
babası babası 2/3
bunlar baba tarafından dedelerdir. Bunlar ana tarafından dedelerdir. [77]


Eser: Fetvayı Hindiye

  • Yeni Ekle
Yorumlar (0)

Fetvayı Hindiye

 

Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..