Müsabaka Ve Ödül

Tek taraflı olmayan çift taraflı müsabaka şartı ve ödülü haramdır.

İki taraflı ödül şartının ma'nası: "Senin atın geçerse, ben sa­na şu kadar vereceğim; benim atım geçerse, sen de bana şu kadar vereceksin." demektir. İşte bu bir kumardır ve caiz değildir.

Tek taraflı olursa (Şöyle ki: "Sen, beni geçersen, senin için ben şunu veririm; şayet ben seni geçersem, sen bana bir şey vermeyecek­sin." demek) istihsânen caizdir. Bundan maadası caiz değildir. Bu dördü kitabta mezkûrdur. Katır yarışı caiz değildir.

Eğer ödül, (müsabıka verilecek olan şey), iki tarafın birinden şart kılınırsa, her iki atın da ileri geçme ihtimalinin bulunması şart­tır. Fakat, onlardan belli birinin öne geçeceği bilinirse; bunda mu­hal yoktur ve bu caiz değildir.

Şayet iki taraf dan ödül şartını koşarlar ve üçüncü bir şahsı, helâl edici olarak aralarına girdirirlerse, bu caiz olur. Eğer o muhal-lilin atı da, ikisinin atına denk ise, kendinin öne geçmesi de önüne geçilmeside caizdir; geçse de geçilse de caiz olmamasına mahal yoktur.

Muhallilin (= helâl edicinin) giriş sureti: Önceki, iki yarış atı sahibi olan zatlar, üçüncüye "Eğer bizi geçersen, iki ikramiye de se­nin olacak; şayet, biz seni geçersek senden bize bir şey olmayacak." derler; fakat kendi aralarındaki şart, "kim diğerini geçerse, ikrami­ye onun olacak; eğer üçüncü şahıs öne geçerse, ikramiyeler onun

olur." Eğer bu ikisi onu geçerse, ona göre bir şey yoktur. Hangisi-ninki diğerini geçmişse, aradaki ikramiyeyi o alır. Böylece alana he­lal olur.

Eğer cemaatten bir kişi, üçüne veya ikisine: "Hanginiz geçerse­niz, benim malımdan şu kadar ikramiye var." der, veya "hedefe oku­nu, kurşununu veya attığı herhangi bir şeyi, isabet ettirene, (şu ka­dar ikramiye var." derse; işte buda caizdir.

Bunun üzerine âlimler: "Bu mes'elede şart iki tarafdan olmaz ise, ikramiye caizdir." buyurdular.
Müsabaka babmdaki ikramiyenin cevazından murad, onun he­lâl olmasıdır; yoksa, istihkak değildir. Hatta yenilen zat, ikramiyeyi vermekten imtina eylese (yâni vermekten kaçınsa), Hâkim, ona hük­medip de cebredemez. [56]


Eser: Fetvayı Hindiye

  • Yeni Ekle
Yorumlar (0)

Fetvayı Hindiye

 

Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..