2- NİKÂH HANGİ SÖZLE SAHİH OLUR. HANGİSİ İLE SAHİH OLMAZ?

Nikâh icap ve kabul (sözleri) ife aktedilir. Bu sözlerin geç­miş zaman sîgası {= kipi) veya birinin geçmiş zaman, diğerinin ise gelecek zaman, şimdiki zaman, geçmiş zaman veya emir sîgası ol­ması hâlinde'nikâh «ahin olur. Nehru'I - Fâik'te de böyledir.

Bir kimse, bir kadına, şahitler huzurunda : «Seni şu kadar mehirle, nikâhımın altına lalayım mı?» dese; ikadm da —cevap ola­rak— : «Kabul eyledim.» dese; — koca, her ne 'kadar: «Kabsl ettim.» dememiş olsa bile— bu nikâh tamam olur. ZehiyreMe de böyledir.

Bir erkek, bir kadına: «Nefsini bana tezvîc eyle.» dese ka­dın da : «Kabul ettim.» demiş olsa, eğer bu sözle istikbâli (= gelecek zamanı)   kasdetmiş olmazsa, bu nikâh tamam olur. Nebrü'l - Fâik'ta da böyledir.

Nikâh söz ile aktedildiği gi'bi; evlenen ahras ise, malum (= herkesçe  bilinen) bir işaret yapılarak da  aktedilöbilir. Bedâi'de de 'böyledir.
Uzakta bulunanlar, mektup ile nikâh aktedebilirler; ancak bu durumda şahitlerin m&ktupta yazılanlara muttali olmaları veya bunu işitmeleri şarttır, Nehru'I • Fâık'ta da böyledir. [6]


Eser: Fetvayı Hindiye

  • Yeni Ekle
Yorumlar (0)

Fetvayı Hindiye

 

Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..