3- Mal Olan Mehre, Mal Olmayan Bir Şey Eklemek

Bir kimse, bîr kadını, bin dirhem mahirle ve filan karısını boşamak üzere nikahlarsa; hu nikâhın akdedilmesi ile, boşama vâki oimuş olur. Muhıyt'te de böyledir.

Yeni nlkâhlanılmış bulunulan kadına, bin dirhem verilir. Bah-rÜV - Râık'ta da böyledir.

Bir kimse, bir kadını, bin dirhem mehirle ve buna ilâve ola­rak da, filan karısını boşamaya söz vererek nikahlamış olsa; kadını boşamadıkça, —sırf söz vermiş olmasından dolayı— önceki karısını "boşamış olmaz. Görüldüğü gibi bu hüküm, yukardaki hükmün hîlâfına-dır.

Bir  kimse, nikâhtan sonra, —önceki filan karısını— boşamak şartı ile, bir kadınla evlenmiş olsa; önceki, o karısını boşaması gerek­mez. Yani nikahladığı karısının, mefır-i mislini verir.   Bu hüküm, bin dirhem mehrl ve buna ilâve olarak, bir miktar'hediye vermek şartıyle, bir kadını nikahlamış olan bir kimsenin, bu hediyeyi vermemesi halin­de de, nikâhının sahih olması gibidir. Keza, kadın için bir menfaat olan, her hangi bir şartın yerine getirilmemesi    halinde de durum, böyledir. Muhiyt'te de böyledir.

Bu hüküm, kadının mehr-i mislinin, mehr-î müsemmâsından fazla olduğu zaman geçerlidir.
Şayet, mehr-i müsemmâsi, mehr-1 mislinden fazla olursa; bu du­rumda koca, va'dediien fazlalığı ödemez; sadece, mehr-i müsemmâyı Öder. Fazlalığı öderse, —bununla birlikte— mehr-i müsemmâyı da öder.

Mehr-i müsemmâ ile birlikte, kadından başka bir kimseye de t>ir menfaat şart koşulmuş olsa; koca, bu şartı yerine getirmek mecburi­yetinde değildir; sadece, mehr-i müsemmâyı öder. Bahrü'r- Râık'ta da

böyledir.

Müslüman bir erkek, müslüman bir kadını, helâl olan me-hire, helâl olmayan bir mehir ekleyerek nikahlamış olsa; —meselâ: Sahih olan mehirle birlikte, bir kaç batman da içki vermeyi, şart ko­şarak— bu durumda, kadına sadece mehr-i müsemmâ olan, helâl şe­yin verilmesi gerekir. Ancak, helâl olan şeyin kıymetinin, on dirhemi bulması gerekir.

Nikâh akdi esnasında zikredilen haram şey, geçersizdir. Bu kadı­nın mehri, mehr-i misli seviyesine de çıkarılmaz. Çünkü içki, bir müs­lüman için, menfaat değildir. Sirâcü'l - Vehhâc'da da böyledir.
Bir kimse, bin dirhem mehir ile birlikte, filan karısını boşa-şamak ve bir de, köle vermek üzere, bir kadını nikâhlasa; nikâhın ak­dedilmesi ile, mezkûr karısını boşamış olur. [49]


Eser: Fetvayı Hindiye

  • Yeni Ekle
Yorumlar (0)

Fetvayı Hindiye

 

Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..