5- İtikafın Mekruhları:

i'tikâf esnasında, ibâdet itikadı ile susmak mekruhtur. Teb­yîn'de de böyledir.

Fakat, susmayı, bir ibâdet telakki etmezse, bir yakınlık İti­kadı olmazsa, bu durumda susması mekruh olmaz.   Bahrü'r - Râık'ta da böyledir.

Günâh olan sözlerden dili susturmak, İbâdetlerin en bü-yûklerindendir. Cevheretü'n- Neyyire'de de böyledir.

Sövüşmek ve çekişmek, l'tikâfı    bozmaz.    —Ama bunlar mekruhtur.— Hulâsamda da böyledir.

Mu'tekif, unutarak, gündüz bir şey yemiş olsa, l'tikâfı bozulmaz. Çünkü, bir şey yemenin haram oluşu oruç içindir; i'tikâf için değildir. Nihâye'de de böyledir,

Burada aslolan: Özellikle i'tikâflı için yasaklanmış olan şey, İ'tîkâfa zarar verir; -—sadece— oruçlu için yasaklanmış olan şey ise, i'tikâfa zarar vermez. Bunda ihtilâf yoktur. Gece.veya gün­düz; kasten veya sehven, cima' veya özürsüz mescidden çıkmak gibi şeyler i'tikâfa zarar verir. Oruca zarar veren şeylerin, kasden veya sehven; gündüz veya gsce yapılmaları halinde ayrı ayrı hükümleri vardır. Bedâi'de de böyledir.

Mu'tekifin yiyeceği şeyleri alıp satmasında bir beis yoktur. Bu hususta bir tereddüd de yoktur. Fakat, bunları ticâret kasdı İle yapması mekruhtur. Fetâvâyi Kâdihân'da ve Zehıyre'de böyledir. Sahih olan da budur. Tebyîn'de de böyledir.
Mu'tekifin evlenmesi va müracaatı[46]  caiz olur. Cevhe-reîü'n - Neyyire'de de böyledir.

Mu'tekif temiz elbiseler giyinmelidir. Koku sürünmesinde ve başını yağlamasında bir beis yoktur. Hulâsa'da da böyledir.

Mu'tekif, geceleyin sarhoş olsa, i'tikâfını bozmaz. Çünkü bu dinin zararlı gördüğü şeylerden olmakla birlikte, ayrıca, i'tlkâfın mahzurlarından değildir. Başkasının malını yemek de, bunun gibi­dir. Fetâvâyî Kâdîhân'da da böyledir.
Vacip olan bir i'tîkâf bozulduğu zaman, onu kaza etmek vâ-clp olur. Bir kimse, biaynihî bir ay i'tikâfa girmiş ve fakat bîr gü­nünde oruç tutmamışsa, —sadece —o günü kaza eder. Fakat, bu ayın i'tikâfı biaynihî değilse, bu durumda i'tikâfa baştan başlayarak, onu kaza eder. Bu durumda, mu'tekifin i'tikâfını; kendi isteği ile özür­süz olarak, mescidden çıkmak, cima' etmek, gündüz yemek yemek gi­bi sebeplerle bozması ile; hastalanmak, 'hayız, cinnet ve uzun süreli baygınlık gibi bir özür sebebi ile veya kendi sun'unun dışında h;r se­beple çıkması arasında bir fark yoktur. Fethu'l - Kadîr'de de böyledir. [47]


Eser: Fetvayı Hindiye

  • Yeni Ekle
Yorumlar (0)

Fetvayı Hindiye

 

Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..