Yine Nafaka İle İlgili Yemin Hakkında Çareler

Bir adam diğerine mal bağışladıktan sonra: "Eğer sana hîbe ettiğim malı ehl-i iyâlinden başkasına infak edersen, karım üç talâk boş olsun." der; kendisine bağış yapılan adam da, o malın bir kısmı ile borcunu ödemek; bir kısmını da ailesine infak etmek isterse; ye­min eden şahıs, hânis olur mu?

—Hayır; —malın tamamını başkasına harcamadıkça— hânis ol­maz. Muhıyt'te de böyledir.

Şeyhü'l-İslâm Ebû'l-Hasan'a göre: Bir adamın iki karısı bulunur ve onlardan birisi, kocasından, diğer karısını boşamasını isteyerek kocasını sıkıştırır; kocası onun elinden kurtulamaz ve kendisi de, o kansiüdan ayrılmak istemezse, bu duruma çâre:

Bu adam aynı isimde bir kadın nikâhlar. Sonra da: "Filane ka­rımı boşadım." der. (Ya'ni sonradan nikahladığı kadını boşar.)

Başka bir çâre: Bu adam, sol elinin içine o kadının adı ile babası­nın adım yazar. Sağ eliyle o yazıya işaret ederek: "Filan kızı, şu fi-lâneyi boşadım." der; bu kadının boşanmasını isteyen kadın da, onu boşandı zanneder. Zehıyre'de de böyledir.

Bir topluluk, bir adamın evine girip, onun mallarını alır ve ona da isimlerini kimseye söylememesi için yemin verirlerse, buna çıkar vol: Kendisine yemin verilen şahsa: "Biz sana isimleri lakabla-rı sayacağız sen hırsız olmayanların adını duyanca hayır de hırsızın adı gelince ya sus veya söylemem de." denir. Böylece iş meydana çıkar. Ve, o adam da yemininde hânis olmaz.

Bir adam, "beldenin emirinin, melike muhalefet etmemek üze­re, kendisine yemin vereceğini" bilirse; bu adam sol elinin içine "melik" diye yazar.

Ve ona: "Melike muhalefet etmemeye, karıların ve kölelerin üze­rine yemin et." denilince; bu adam, elinde yazılı olan melik kelime­sine işaret ederek: "Bu melike muhalefet etmeyeceğim." derse; ye­minin de hânis olmaz. Sirâciyye'de de böyledir.

İki adam, "Şu eve, birbirinden önce girmemeye" yemin etse­ler, buna çâre: Bu şahıslar, o eve birlikte girerler.

İki kişiden her biri, diğerinden önce birbirleri ile konuşmamaya yemin ettiklerinde; Birlikte (aym anda) konuşurlarsa, yeminleri bo­zulmuş olmaz. Bir adam filanın evine girmemeye yemin ettiğinde, o eve zoraki girdiriîirse, yemini bozulmaz.

Birisi sîrtına alıp, zoraki olarak girdirirse, yine yemini bozulmaz.

Kendiliğinden girerse yemini bozulur.
Bir adam, "filanın üzerine girmemeye" yemin ederse, bunaçâre: Önce yemin eden girer; sonra da yemin olunan girerse; bu du­rumda yemin eden hânis olmaz. Muhıyt'te de böyledir. [23]


Eser: Fetvayı Hindiye

  • Yeni Ekle
Yorumlar (0)

Fetvayı Hindiye

 

Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..