Müfâveda'nın Şartları

Müfâveda'nın şartları şunlardır:
1) Her iki ortak da, kefalet ehlinden olmalıdır. Yâni, her ikisi de bulûğa erişmiş, her ikisi de hür, her ikisi de akıllı ve her ikisi de aynı dinden olmalıdır. Zehıyre'de de böyledir.
2) Ticâretin tamamında strbeet olmaları;
3) Eğer cinsleri ve nev'ileri aynı ie*, sermâyelerinin ale's-sevıye ( = müsâvî olarak) eşit olması gerekir. Kezt, dirhemler ve dinarlar gibi, iki ayrı cinsten olursa veya cinsleri bir olduğu halde, nevileri ayrı olursa; bu durumlarda   da,   sermâyelerinin   kıymetlerinin   eşit   olması   şarttır. Zehıyre'de de böyledir.
4)  Bu ortaklardan her birinin, ibtidâ'da ve intihada, arkadaşı ile ortak olmuş bulunduğu sermayelerinden başka, ortaklık sözleşmesinin caiz olacağı bir malı, —şirkete koymuş— bulmiHiamah.

Bu şirketin sahih olması için, ortaklığın teşekkülü zamanında, bu ortaklardan ikisinin de, koy»uş bulunduğu sermâyeleri eşit olmalıdır.
5)  Bir mal satın almada» önce, ortaklardan birinin sermâyesinin kıymeti, —möfâveda sözleşmesinden sonra— artarsa; bu durumda mü­fâveda bozular ve bu ortaklık mân ortaklığı olur.
6) Mal, Ün' sermâyeden biri ite satın alınır; ikinci sermâye artar ve bu artış, satın almadan soara meydana gelmiş olursa; müfâveda hâli üze­redir. Hizânetü'l-MüftÎM'de de böyletfr.
7) Eşya, han, kamam ve benzeri gibi akar ve evler gibi, kendinde ortaklık sahih olmayan malda artış olursa, müfâveda caizdir.
8) Gaip malın arfcnası hâlinde de, müfâveda caizdir.
9) Ortaklardan birinde, emânet nakid varsa; bu ortaklık sahih olmaz.
10) Ortaklardan birinin alacağı varsa; bunu alana kadar, bu ortaklık sahih olur. Alınca, müfâveda, mân'a dönüşür.
11) Keza, bu ortaklıkta, eşitlik, tasarrufta da mu'teberdir. Ortak­lardan birisi, tasarruf hakkına sahip olur; diğeri olmazsa, denge bozulur. Fethu'l-Kadîr'de de böyledir. [19]


Eser: Fetvayı Hindiye

  • Yeni Ekle
Yorumlar (0)

Fetvayı Hindiye

 

Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..