Zıhârın Rüknü

Zıhânn Rüknü : Bir kimsenin, kendi karısına : «Sen, ba­na anamın sırtı gibisin.» demesi veya o makamda bir söz söyleme­sidir. Nihâye'de de böyledir.

Bir kimse karısına : «Senin başın bana anamın, sırtı gi­bidir; veya yüzün veya omuzun veya fercin fanamın sırtı gibidir) derse, bu zıhâr olur.

Keza, kansına : «Senin bedenin, bana anamın sırtı gibidir; veya dörtte birin veya yarın...» demesi veya buna benzer bir söz söylemesi, zıhâr olur. Bedâi'de de böyledir.

Bedenin tamamından sayılmayan, el ve ayak gibi bir par­ça söylendiği zaman, zıhâr sabit olmaz.    Serahsî'nin Muhıytı'nde de böyledir.

Bir  kimse,  karısına :   «Senin sırt m anamın sırtı gibidir, vtya anamın karnı yibidir, veya anamın ferci gibidir, dese; bu zı-. hâi- olmaz. Cevhereîü'n - Niyyire'de de böyledir.
Şayet : '(Sen, bana anamın dizkapağı gibisin.» derse, bu kıyasda, zıhâr olur. Ve şâ3'C( : «Uyluğun, anamın uyluğu gibidir." derse; bu da zıhâr olur. Fetâvâyi Kâdîhân'da da böyledir.

Bir kimse, karısının bir uzvunu, anasının, bakılması caiz olmayan bir uzvuna benzetse; bu durumda, yırtma benzetmiş gibi olur.

Keza, bir kimse, böyle, nikâhı ebediyyen haram olan bir kadına benzetse, (bacısı, amesi, (= halası) süt anası, süt bacısı gibi mahremlerine teşbih etse) zıhâr vaki olur. Cevheretü'n - Ney-yire'de de böyledir.

Bakılması helal olan şeye benzetirse (saç, yüz, baş, el ay­ak gibi) zıhâr olmaz Fetâvâyi Kadihân'da da böyledir.

Şayet, koca, karısına: Sen bana ananın sırtı gibisin, dese: zehretmiş dur. Bu kadına cima' etmiş olması veya olmaması da müevidir.

Şayet, koca karısına: Kızın gibisin, demiş olsa; eğer kadına cima' yapmışsa müzahir olur ve eğer cima' yapmcmışsa müzahir elmaz. Sirâcü'I- Vehhâc'da da böyledir.

Bir kimse eğer karısını, babasının karısına veya oğlunun karısına benzetirse; babası veya oğlu karısına cima' etsin veya et­mesin zıhâr olur.

Bir kimse, karısını, babasının veya oğlunun zina eylediği bir kadına benzetirse; İmam Ebû Yûsuf (R.A.). Bu zıhâr olur,» buyurmuştur sahih olan budur.

Bir kimse, karısını; zina etmiş bulunduğu, -karısının kı­zma veya anasına benzetse bu zıhâr olur. Zahiriyye'de de böy­ledir.
Bir kimse, şehvetle, yabancı bir kadını Öpsc veya şehvet­le cnun fercine baksa, sonrada, karısını o kadınm kızma benzet-se müzahir olmaz. Bu imam Ebü Hanife (R.A.)' ya göre böyle­dir. Muhiyt'te de böyledir. [17]


Eser: Fetvayı Hindiye

  • Yeni Ekle
Yorumlar (0)

Fetvayı Hindiye

 

Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..