Açıklama

Bu hadis, şaraptan sirke yapmayı caiz görmeyen İmam Şa­fiî, İmam Ahmed ve çoğunluk ulemanın delilidir. Onlara göre; şarabın içine ekmek, soğan, maya veya başka bir şey atmak suretiyle sirke yapılan şarap temiz olmaz. Necaseti bakidir. İçine atılan şey de pis olur. Ar­tık bu sirke ebediyen temiz olmaz. Fakat, şarap güneşten gölgeye yahut göl­geden güneşe nakletmek suretiyle sirke olursa temiz sayılıp sayılmayacağı hu­susunda Şâfiîlerden iki görüş rivayet olmuştur. Esah kavle göre temiz olur.

İmam A'zam ile Evzaî ve Leys; sirke yapmakla şarabın temiz olacağına kaildirler. İmam Mâlik'ten üç rivayet vardır. Bunların esah olanına göre şa­raptan sirke yapmak haramdır. Sirkeyi yapan Allah'a âsi olur. Fakat yapı­lan sirke temizdir. İkinci kavle göre haramdır, sirke yapmakla temiz olmaz. Üçüncüye göre helâldir, temiz olur.
Âlimler, kendi kendine sirke olan şarabın temiz sayılacağına icma et­mişlerdir. Mâlikîlerden Sahnûn'un; "Temizlenmez" dediği rivayet olunmuş­tur. Nevevî: "Eğer bu doğru ise, kendinden evvel gerçekleşmiş olan icma ile merdudtur" diyor.[39]


Eser: Ebu Davud

  • Yeni Ekle
Yorumlar (0)

Ebu Davud

 

Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..