İran Seferi
Hicrî 985/Milâdî 1577 yılında Sadrazam Sokoliu'nun vefatından bir yıl evvel, sadrazamın bütün itirazlarına rağmen Lala Mustafa Paşa serdarlığında İran üzerine bir sefer tertib olundu. Bu seferin yapılmasına dair sadrazarn'ın İtirazları kısaca, şöyle izah olunabilirdi. Mesafenin uzaklığı, müşkül bir arazi olması, oralarda elde edilecek mülkiyetin muhafazasının güçlüğü şeklinde özetlenebilir. Fakat hiç bir müverrih dikkatle incelemek lüzumunu duymamıştır ki; Avrupadaki gelişimler ve bunları çok dikkatle takip eden Sokollu, Reform ve Rönesans mücadelelerinin sonu gelmiş o toplum için müsbet neticeler vermeye başlamıştı. Bu müsbet neticelerin toplanması mutlaka Devleti aliyye aleyhine bir takım ittifaklara ve tertiblere girişilmesine vesile olacaktı. Bu sebebten sadrazam Doğu hududlarında asakiri İslâmı meşgul etmektense, diri tutarak küffârdan geleceklere hazır olma yolunu seçtiği hükmüne rahatça varılır. Şimdi padişahın cûiusu sırasında Avrupalılarla sulh antlaşmaları tecdid edilmiş olduğu ileri sürülürse onlar hangi sözlerinde durmuşlardır ki, bu sözlerinde dursunlar. Neyse biz yine İran seferini kısaca anlatmaya dönelim.
Söz konusu sefer onüç yıl sürmüştür. Gürcistan, Dağıstan. Şirvan, Tiflis ele geçirildi ise de bunlar çok pahalıya mâl oldu. Çünkü bu beldede oturan insanlar savaştan yılmayan cesur ve zor şartlara dayanabilecek insanlardı.
Yeniçeri ise son derece intizamsız bir birlik haline gelmişti. Şimdi bu eyaletlerin ele geçirilişini kısaca nakl edelim: Ordu, ilk evvelâ Ardahan önlerine geldi. Van Beylerbeyinin orada bu işi bitirmiş olduğu haberini aldı. Van Beylerbeyi ile birleşen ordu Gürcistan hududu yakınında Çıldır kasabası önlerinde daha evvel İstanbul'a elçi olarak gelmiş olan Tokmak Han kumandasında olan İran askerleriyle bir savaş yaptı. Zafer Osmanlı Ordusunda kalmıştı. Çıldır, Akçakale ve Yenikaie Osmanlı hududlarına dahil olmuş oldu. Bu savaşın kumandanı meşhur Özdemiroğlu Osman Paşa idi. Gürcistan Kralı Davit, Osmanlıların galibiyetini haber olanca selâmeti İran'a kaçmakta buldu. Gürcistan başsız olarak kalmış Osmanlı ordusuna âmâde olmuştu.
Konular
- Kıbrıs'ın Fethi
- Lefkoşe'nin Muhasara Olunması Ve Fethi
- İnebahtı Deniz Muharebesi
- Venedik İle Sulh Antlaşması
- Tunus'un Feth Edilmesi
- Şeyhül İslam Ebü-Süüdefendi'nin Ve Hazreti Padişahın Vefatı
- Sultan 2. Selimin Hanımları Ve Çocukları
- 2. Selim'in Sadrıazam Ve Şeyhülislâmları .
- SULTAN 3. MÜRAD
- İçki Yasağı
- Portekiz İle Savaş
- Osmanlı Devletinin Avrupa'dan Aldığı Vergiler
- Soküllü Mehmed Paşanın Etrafının Temizlenmesi
- Soküllunun Şehid Edilişi
- Şah Tahmasb'ın Vefatı
- İran Seferi
- Tiflis'in Feth Olunması
- Köyün Geçidi Zaferi
- Birinci Şamahı Zaferi
- İkinci Şamahî Zaferi
- Meşaleler Zaferi
- Sultan 3. Mürad'ın Osman Paşa'yı Kabulü
- Batı Seferi
- Sultan 3. Mürad Han'ın Vefatı
- 3. Murad'ın Hanımları Ve Çocukları
- 3. Murad'ın Sadrıazam Ve Şeyhülislâmları
- SULTAN 3. MEHMED
- 3. Mehmed'in Doğumu
- 3. Mehmed'in Tahta Geçişi
- Ferhad Paşa İle Askerin Arasının Açılması