Açıklama


Bu haber, son zamanlarda Deccâla ve ordusuna  karşı savaşacakları birçok hadislerden öğrenilen Şam halkının tarihte uzun süre İslama hizmetin bayraktarlığını yapacak­larını ifade etmektedir. Bilindiği gibi bu haberin râvisi, Hicretin 661 yı­lında Tâif'te doğup 714 yılında ölen Haccâc İbn Yusuf'tur.
Sakîftan çıkacağı haber verilen hunhar[222]  in da bu adam olduğu riva­yet edilir.[223]

Her ne kadar Haccâc'ın kan dökücülüğü ma'lum ise de onun hadis uy­durduğu görülmemiştir. Bu bakımdan Musannif Ebû Dâvud, onun Şam'lıların istikbâli ile ilgili olan bu sözünü "sünen" ine almakta bir sa­kınca görmemiştir. Esasen Haccâc'ın bu sözü bu mevzuda gelen haberle­re de muvafık düşmektedir.

Haccâc'ın kendi kafasından istikbâle dair vereceği bir haberin hiç bir kıymeti yoktur. Böyle bir haberin kıymeti sadece onun kendi tecrübesine dayanarak yaptığı bir tahminin kıymeti kadardır. Ancak Haccâc, bu sözü sohbetinde bulunduğu tabiilerden duyduğu hadislere dayanarak söylemiş de olabilir.

Haccâc'ın bu sözüne göre "Allah-ü Teâlâ hazretleri mealini sunduğu­muz, âyet-i kerimesinde haber verdiği şekilde nasıl Hz. İsa'yı yanına yük­selterek, onu düşmanlarının üzerine yüceltmiş ve böylece onu ve tabileri-ni düşmanlarına galip getirmişse, Hz. Osman'ı da, şehid olarak yanına kaldırmak suretiyle düşmanlarının üzerine çıkarmıştır. Ve onun taraftar­ları da Şanı ve Irak'da halifeliği ellerine geçirerek rakiplerine galib gele­ceklerdir. Bu bakımdan Hz. Osman'ın durumu Hz. İsa'ya benzemekte­dir."

Gerçekten de Hz. Osman adına ortaya çıkan Ümeyye oğulları Hz. Os­man'ın şehâdetinden sonra halifeliği ellerine geçirerek uzun süre icrây-ı hükümet etmişlerdir.
Bu haberin bab başlığı ile ilgisi de burasıdır.[224]
4642... Er-Rabî' b. Hâlid ed-Dabî'den (rivayet edilmiştir); demiştir ki: Ben Haccâc'ı bir hutbesinde: "Birinizin, kendi ihtiyacı için görevlendir­diği elçisi mi kendisine daha iyidir, yoksa ailesi içerisinde (onların) ihti­yaçlarını karşılamak üzere görevlendirdiği halifesi mi?" derken işittim.
Bunun üzerine kendi kendime: "Allah için (bir daha) senin arkanda hiçbir zaman namaz kılmamak ve seninle savaşan bir cemaat bulursam onlarla beraber sana karşı savaşmak üzerime borç olsun" dedim. (Ravi) İshâk (ibn İsmail) rivayetinde (bu habere şu sözleri de) ekledi: (Cerîr) de­di ki: (Gerçekten Er-Rabî) Cemâcim (savaşın) da şehid edilinceye kadar(Haccâc'a karşı) savaştı.[225]


Eser: Ebu Davud

  • Yeni Ekle
Yorumlar (0)

Ebu Davud

 

Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..