Açıklama

Bu hadis-i şerifler; bir kimsenin yemeğe başlarken Besmele çekmesi gerektiğini belirtmektedir. Eğer yemeğe başlarken unutmuş da biraz sonra bunun farkına varmışsa o anda, "Bismillâhi evvele­hü ve âhirehü: (Bu yemeğin) başına da sonuna da bismillah" demesi gerek­tiği, eğer başında Besmele çekmediği gibi ortasında veya sonunda da Besme­le çekmeyecek olursa o yemeği onunla birlikte şeytanın da yiyeceği ifade edil­mektedir.

Haleften ve seleften hadis ulemasının cumhuruna göre; şeytanın da in­sanlar gibi iki eli ve iki ayağı vardır. Onların da erkekleri ve dişileri vardır. İnsanlar gibi yer ve içerler. Ancak şeytan yemeği sol eliyle yer. Binaenaleyh hadis-i şerifte söz konusu edilen, şeytanın yemek yemesinden maksat hakiki manada yemek yemesidir. Yediği yemeği kusmasından maksat da hakiki kusmasıdır.

Bazıları, "Şeytanın yemek yemesinden maksat yemeğin bereketini al­ması, kusmasından maksatsa aldığı bereketi geri bırakmasıdır" demişlerse de, Şevkânî'nin Neylü'l-Evtâr'da açıkladığı gibi, bu kelimeleri hakiki ma­nasından çıkarıp mecazî manaya hamletmeyi gerektiren hiçbir sebeb ve ka­rine mevcut değildir.
Biz yemeğe başlarken Besmele çekmenin hükmünü 3765 numaralı ha­disin şerhinde açıkladığımızdan burada tekrara lüzum görmüyoruz.[83]


Eser: Ebu Davud

  • Yeni Ekle
Yorumlar (0)

Ebu Davud

 

Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..