Açıklama

Bilindiği gibi"Şam" Eski Suriye ülkesinin bulun­duğu topraklara verilen isimdir. Bu topraklar "Fi­listin, Ürdün, Humus, Dımeşk, Kınnesrîn, Avâsım, Şuğûr" olmak üzere yedi kısımdan oluşur.

Bugün Şam deyince bugünkü Suriye'nin başşehri anlaşılmaktadır. Oy­sa aslında Suriye'nin başşehrinin esas ismi Dımeşk'tır. Şâm ise sözü ge­çen yedi kısımdan oluşan bölgedir.
(4639) numaralı hadis-i şerifte sözü geçen Amman'dan maksat, bu­günkü Ürdün şehrinin başkentidir. Bir de Hint denizi kıyılarında halkının ekserisi Abaza Haricilerinden olan Umman vardır ki burada kasdedilen o değildir.

Mevzumuzu teşkil eden bu hadis-i şerifler, dört halifeden sonra fitne­lerin başlayıp, kafirlerin İslâm ülkelerinin Şam bölgesi gibi önemli yerle­rini ele geçireceklerini ve Dımeşk'in dışındaki müslümanların düşman karşısında dize düşeceklerini haber vermektedir.
Her ne kadar, bugüne kadar sözü geçen yerlerde çeşitli fitne ve istilâ­lar görülmüşse de mevzuumuzu teşkil eden bu hadis-i şeriflerde söz ko­nusu edilen olayların, hangi tarihte ve hangi krallar zamanında vukua ge­leceği açıklanmadığından kesin bir şey söylemek doğru değildir. Ahir za­manda çıkacak savaşlarda, Şam halkının işgal edeceği yeri (2483) numa­ralı hadisin şerhinde açıklamıştık.[217]
4640... Mekhûl'den (rivayet edildiğine göre) Rasûlullah (s.a.) şöyle buyurmuştur: "(Son zamanlarda Deccal'in ordusu ile müslümanlar ara­sında çıkacak) savaşlarda müslümanların çadır yerleri "el-Ğûta" de­nilen yerdir."[218]


Eser: Ebu Davud

  • Yeni Ekle
Yorumlar (0)

Ebu Davud

 

Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..