Alimlerin, Vezirlerin Ve Memurların Mükâfatlandırılması
Yeni padişah 2. Selim'in tahta cülusu sırasında Yeniçerilere cülus bahşişlerini anlatmıştık. Osmanlı tarihinde tahta geçen padişahlar daima orduya cülus bahşişi vermeyi âdet edinmişlerdi. Halbuki Osmanlı Devleti kuruluşundan bugüne kadar geçen iki buçuk asrı mütecaviz ömründe daima ordusu ile kendisini göstermiş ve bütün dünyayı hallaç pamuğu gibi atan bu ordu bir cihan devletinin meydana çıkmasına bani olmuştu. Artık bütün dünya devletleri, merkezi devlette kâh elçilikler, kâh maslahatgüzarlar ile temsil ediliyor, o devletlerin işleriyle meşgul olacak, onları görüşmelere kabui edecek devlet görevlilerinin de; ordunun savaş alanlarında kılıç şakırtıları, top sesleri arasında hizmet vermesi gibi dünya siyaset sahnesine savaşacaklarının bunun da bir nevi harp olduğunu gören ve tesbit eden Hazreti Padişah 2. Selim, ecdadının hilâfına başta ulema, bilginler, vezirler ve memurlara cülus bahşişini teşmil edip onları da malî hediyelerle görevlerine daha bir şevkle sarılmaları yoluna gitti.
Sadrazam Kâmil Paşanın Tarihî Siyasiyye adlı 1324 İstanbul Ahmed ihsan matbaasında basılmış üç ciltlik eserinin birinci ciltinin 254'üncü sahifesinden bu cülus bahşişinin hangi makamlara, ne kadar akça olarak verdiğini göstermeyi lüzumlu gördük. Kâmil Paşanın yazdıklarını aynen alıyoruz. «ulemaya ibtîda cülus atiyyesiveren Sultan Selim Han Sâni Hazretleri ölüp bu da Şeyhul İslâm Ebussuud Efendinin tat-yîb hatırı maksadına mebni olarak iki Kadıaskerlere otuzar bin akça (altıyüz duka) ve birer sırmalı kaftan ve Kadıasker mazullarını işbu atiyyenin nısfı, istanbul kadısına onbin, ma-zullarına dokuzbin, Bağdad payelilerine sekiz bin ve sınıflarına göre müderrislere yedi binden beşbin akçaya kadar atiy-yeler ve cümlesine başka başka kaftanlar verilmiş.»
Bu hediyeler ve cülus bahşişi şüphesiz ki devlete bir yük getirmişse de ecnebî devletlerin getirdiği hediyeler Piyale Paşa ve Pertev Paşanın Erdei taraflarındaki fetihlerinden gelen ganimetler hazinei hümayunu doldurup taşırmıştı.
Konular
- Bazı Mühim Vak'alar
- Macaristan Seferi Dokuzuncu Sefer
- Avusturya Seferi Onuncu Sefer
- Iran Seferi Onbirinci Seferi Hümayun
- Onikinci Seferi Hümayun Nahcivan Seferi Veya Üçüncü İran Seferi
- Şehzade Bayezıd Sultan'ın İdamı
- Kanünı'nın Son Seferi
- Hazreti Barbaros Hayreddin Paşa'nın Preveze Zaferi
- Preveze Savaşı
- Kaanüni Sultan Süleyman'ın Hanımları Ve Çocukları
- Kaanüni Sultan Süleyman'ın Sadrıazamları Ve Şeyhülislamları
- SULTAN 2. SELİM (SARI SELİM)
- Tahta Geçişi
- Sokullu'nun Vazifesinde İpka Olunması
- Sakız'ın Fethi
- Alimlerin, Vezirlerin Ve Memurların Mükâfatlandırılması
- Avusturya, İran Ve Lehistan İle Sulh Müzakereleri
- Mimarlar Padişahı Sinan
- Yemen Kıtasının Fethedilmesi
- Kıbrıs'ın Fethi
- Lefkoşe'nin Muhasara Olunması Ve Fethi
- İnebahtı Deniz Muharebesi
- Venedik İle Sulh Antlaşması
- Tunus'un Feth Edilmesi
- Şeyhül İslam Ebü-Süüdefendi'nin Ve Hazreti Padişahın Vefatı
- Sultan 2. Selimin Hanımları Ve Çocukları
- 2. Selim'in Sadrıazam Ve Şeyhülislâmları .
- SULTAN 3. MÜRAD
- İçki Yasağı
- Portekiz İle Savaş