Germehisar'fn Yıkılışı Ve İşin Ehline Verilmesi
150 Yıla yaklaşan ömrüyle Osmanlı Devleti, hala kuvvetli bir donanma meydana getirememiş «istikbal denizlerdedir.» Kelam-ı kibarının icabını henüz uygulayamamıştı. Bunun da acılarını Anadolu'dan Rumeli'ye, Rumeli'den Anadolu'ya geçerken hissediyorlardı. Hatta bir seferinde Çelebi Mustafa'yı (Düzmece) takib ederken, Venedik gemilerine binmişler ve Venedik Gemisinin sefih kaptanı; Sultan Murad'a «Foça'nın Şap Madeninden alınan vergiyi affediniz» şeklindeki teklifini! donanma yapmamış olmanın üzüntüsünü içinden hissederek nefretle verginin affedildiğini bildiren fermanı imzalamıştı.
Ehli Salip Ordusu, aralarında ittifak ettiği ve Osmanlı hududuna tecavüze başladığı zaman, kâfir donanması da Gelibolu önlerine geliyor, orayı kesip Anadolu'dan yardım alınmasını önlüyordu. Bu duruma iki çare vardır:
Birincisi; Kuvvetli bir donanma vücuda getirmekti, ki bu uzun. bir sulh zamanının işiydi. Buna da fırsat bulamıyordu.
İkincisi ise, Bu küffar ülkelerinin arasını açmaktı. Bu yol ise Mora Yarımadasından başlıyordu. Mora Yarımadasının kara ile bitişik bölümüne yeralan Germehisan, hakikaten çok çetin bir hisardı.
Sultan Murad, Germehisan engelini ortadan kaldırmayı kafasına koyduğu an, «Emaneti ehline veriniz» emri gereğince, bu işi yapacak olan adamın, Tokat hapishanesinde mahkûm bulunan Turhan Bey olduğunu haber aldığımda derhal Turhan Bey'i aff-ı şahaneye mazhar kilarak, huzuruna getirmiş ve Germehisan üzerindeki hesaplan müşavereye başlamışlardı. Müşavere sonunda Serezden kuvvetli bir orduyla harekte geçen Sultan Murad, Germehisannı yerle bir etti.
Şöyle ki; kulenin önünde çalı-çırpı ağaç ve kalaslarla sun'İ bir kule yapan İslam askeri, ne toptan, ne de tüfekten yıldı. Cadde gibi yaptığı surla düşman içine atlayıp, onları bir güzel kılıçtan geçirerek, kaleyi yerle bir ettiler. Germehisan, İslam askerine şan vererek başeğerken, tarih H. 850/M. 1446 yını gösteriyordu.
Yürüyüşe devam eden Sultan Murad, şehzade Mehmed Sultanı yanına çağırtıp, beraberce Arnavutluk eyaletinin önemli kalelerinden olan Akçahisarı iki aylık bir kuşatmadan sonra fethettiler.
Dikkat edilirse Sultan Murad-ı Sâni, Akçahisar Muhasarasına ta Manisa'da bulunan oğlu yanına Mehmed Sultanı çağırmakla, acaba KOSTANTİNOPOL'ün (İstanbul) fethinin manevrasını mı yaptırmıştı?
Konular
- Bozcaada Meselesi
- Yıldırım Bayezid'ın Deniz Hareketleri
- Feridnün Nafiz Üzlük
- İki Tarihçinin Fikir Müsademesi Düzmece Nazariyesi İflâs Etmiştir
- İki Tarihçinin Fikir Müsademesi
- Düzmece Nazariyyesi İflas Etmiştir
- SULTAN II. MURAD HAN
- Savaşsız Savaş
- İstanbul'un Müharasa Edilmesi
- Küçük Şehzade Mustafa Sultan İsyanı
- Rumeli'de Durum
- Padişahın Tahtı Bırakması Ve Sebebleri
- Sultan Mehmed Han'ın Tahta İlk Geçişi
- Varna Meydan Muharebesi
- Sultan Murad'ın Yeniden Tahta Geçişi
- Germehisar'fn Yıkılışı Ve İşin Ehline Verilmesi
- İkinci Kosova Meydan Muharebesi
- Sultan 2. Murad'ın Hanımları Ve Çocukları
- Sultan Mürad-I Sâni'nin Vefatı
- SULTAN 2. MEHMED (FÂTİH)
- Tahta Geçişi
- Yine Karamanoğlu
- Boğaz Kesen Hisarı'nın İnşaası
- Çandarlı Halil Paşa
- Topların Dökülmesi
- Sûrların Önünde İslâm Mücahidleri
- Fetih'de Osmanlı Donanması
- Topların Dökülmesi
- Surların Önünde İslâm Mücahidleri
- Fetih'de Osmanlı Donanması