4- NİKÂHLA İLGİLİ DA'VÂDA KAYDA GEÇİRİLMESİ GEREKEN ŞEYLER

Bir kadının kocası olmadığı gibi, onun nikâhını iddia eyleyen bir kimse de bulunmaz; sonra da, bu kadının yanında eğleştiği adam, "ona dâhil olduğunu ve onun nikâhım" iddia eder; kadın da, "bu nikâhı inkâr" ederse; bu nikâhın isbatına ihtiyaç hasıl olur.

Vu bu durumda da'vacı, bir adamın hazır bulunmasını yazdırır. Kendisi de kadın da hâkimin huzuruna (mahkemeye) gelirler.

Kâtip gelenleri yazar.

Kadına gelince: "Filan kızı fülâneyi, dâ'vacı iddia ediyor. Bu kadın iddiacınm nikahlı karışıdır. Ona, sahih nikâhla cima eylemiştir. O da, nefsini ona tezvic eylemiştir. Şu durumda, âkiledir; bâliğadır. Bütün yönleriyle tasarrufa sahip ve tasarrufu geçerlidir. Nikâhdan hâlidir, îddetten de hâlidir. Bu iddiacıdan başkasıyla ilişkisi yoktur. Şahitler hazırdırlar; erkekdirler; hür ve baliğdirler; akıllı ve müslümandırlar.

Mehri de şu kadardır. İddiacının da, heryönüyle tasarrufu geçerlidir. Bu mecliste, şahitler huzurunda: "Bu kadını şu kadar mehirle, vasfedilen hâllerde nikâhının altına almıştır." Kadın ise, haksız olarak nikâh hü­kümlerine itaattan kaçınıyor. Bir kadının yapması gerekli olan itaati yapmıyor ve ona inkıyad etmiyor." derlerse; hâkim, kadına mes'eleyi sorar.

Eğer, kocası ona dâhil olmuşsa; öylece iddiada bulunur.

Eğer bu akid da'vacı ile kadının velisi arasında yapılmışsa, buluğa srmiş oğlu gibi, karar kayıt defterine katip tarafından şöylece yazılır: "Kocası ve filan oğlu filan olan ve tasarrufu geçerli bulunan oğlu huzu­runda her haliyle bâliğa ve âkile olup, başkasının nikâhından ve idde-tinden hâli bulunan, bu kadının nikâhı kendisinin isteği ve rızası ile ' akdedilmiş ve şu kadar mehirle, şahitler huzurunda sahih nikahla tezvic îdilmiştir.'' Böylece kayıt tamam olur.

Eğer bu sözleşme (nikâh akdi) kocası ile kadınm vekili arasında :ereyan eyledi ise; karara, kâtip kocasını yazar; vekilinin de kimin oğlu kim olduğunu yazar. Geride kalan mes'ele önce söylediğimiz gibidir.

Şayet, bu akid, kadın küçük iken, iddiacı ile o küçüğün babası arasında yapılmışsa; işte bu takdirde, kadın buluğa erişince, da'vâ açabilir. Onun kocası ve babası yazılıp, babalık velayeti ile nikâh yaptığı, mehrinin ve denginin isabetli olduğu beyan edilir.

Şayet nikâh akdi, babanın tayin eylediği kimse ile kadının kocası arasında kadın ve kocası "küçük iken yapılmışsa; işte bu durumda da, her ikisi de buluğa erişince, karşılıklı da'vâ edebilirler.

Bu hâlde de: "Kadın, kocasının nikâhı altındadır.
Filan oğlu filan şahıs olan babası, onu küçüklüğü hâlinde, babalık velayetine binâen, her yönden tasarrufu geçerli olarak, şahitler huzu­runda, sahih bir nikâhla, filan oğlu filana tezvic eylemiştir." diye yazılır ve böylece kayıt tamam olur. [11]


Eser: Fetvayı Hindiye

  • Yeni Ekle
Yorumlar (0)

Fetvayı Hindiye

 

Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..