32- SAHİBİNDEN SATIN ALINAN BİR AKARIN MÜLK OLMASI BA'VÂSINDA KAYIT

Da'vâcı ve da'vâh gelirler. Da'vâcı, da'vâlıyı da'vâederek: <(Filan yerde, şu hudutlar içinde olan ve elan sahibinin elinde bulunan yeri, da'vâhdan şu şu kadar dirheme veya şu şu kadar dinara şartlarına uygun ve sahih olarak satın aldım.,O da, .satış şartlarına uygun olarak sattı ve bedeli olan şeyi de nakden ve tamamen -o yeri vermek üzere- aldı." der.

Eğer o yerin mevzisi ve hudutları, satış zamanı açıklanmış ve da'vâh île da'vâcı orda hazır bulunmuşlarsa, bu durum karşısında, da'vâlı o yeri teslim eylemiyorsa; bu da'vâcıya karşı zulümdür ve haddini tecavüzdür. Da'vâcı böylece taîebde bulunur ve hâkime da'vâhdan sormasını ister.
Şayet, satış senetli ise, da'vâcı, da'vâhya karşı, senette yazılı olanı da'vâ eder ve "da'vâlının onu teslimden kaçındığım" söyler. Altına tarihini yazmış ve evin durumu, hududu da yazılmış; ev sahibi, bu durumlar karşısında, evi teslimden kaçınıyorsa; veya aralarında teslim tesellüm cereyan eylemiş ve bunların tamamı, senette yazılı ise, (alım, satım; bedelin teslim edilişi, akdi yerine getirme ve evin hududu; satım zamanı, onu satanın o yere sahib olduğu; oranın kendi mülkü bulunduğu apaçık yazılı ise) ve mes'elenin sorulmasını ve cevabını isterse, ona cevap verilir. Ve o yerin ona teslimi vacip olur. [76]


Eser: Fetvayı Hindiye

  • Yeni Ekle
Yorumlar (0)

Fetvayı Hindiye

 

Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..