Liânın Sebebi :

Liân'ın sebebi : Kocanın, karışma, başkaları ile haddi gerek­tiren şekilde, zina eyledi; diye iftira eylemesidir. Bu takdirde, ka-rı-koca arasında lânetleşme gerekir. Sirâcü'l - Vehhâc'da da böy­ledir.

Bir adam, karısına : «Ey zina eyleyen t» veya «Sen, zina ey-ledin.» yahut «Ben, senin zina yaptığını gördüm.» dediği zaman, ena liân vâcib olur. Sirâcü'l - Vehhâc'da da böyledir.

Bir kimse karısına, zina ile iftira ederse; kadın da bu, if­tira sebebiyle had olunmayan bir kadınsa, aralarında liân cereyan etmez.

Şöyle ki : Kadın şüphe ile cima olunmuş, veya bundan Önce zina eylediği insanlar arasında açığa çıkmış, veya babası bilinmeyen bir çocuğu olan bir kadın olur. Gâyetü'l - Beyân'da da böyledir.

Bir kimse, karısına : «Sen, haram olan cima' ile cima olun­dun.» veya «Ben, seni haram oîarak cima' eyledim.» dese; l*ân ve hadd gerekmez.
Eğer, iftira lut kavminin ameli ile, olursa, İmâm Ebû Hanîfe (R.A.)'ye göre: Karı-koca arasında üân ve hadd gerekmez, İmâ-meyn'e göre gerekir. Bedâi'de de böyledir. [22]


Eser: Fetvayı Hindiye

  • Yeni Ekle
Yorumlar (0)

Fetvayı Hindiye

 

Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..