4- Müslüman Olmak, Akıllı Bulunmak, Cünüplükten, Hayız Ve Nifastan Temiz Bulunmak Da İ'tikâfın Şartl

Çünkü : Müslüman olmayan, ibâdete ehil değildir. Mecnun (= deli), niyyete ehil değildir.

Cünüp, hayıziı ve nifaslı olanlar ise, mescidlere girmekten men edilmişlerdir.

Bulûğa ermek, i'tikâfm sıhhatinin şartlarından değildir. Yani, akıllı olan çocuğun yaptığı iîtikâf sahih olur.

I'tikâfın sahih oibasi için, erkek olmak ve hür olmak da şart de­ğildir. Kadın, kocasının izni ile; köle de efendisinin izni ile i'tikâfa gi­rebilir ve i'ti kaftan sahih olur. Bedâi'dü de böyledir.

Bir kimse, i'tikâf için hanımına izin verince, artık bundan dönemez ve hanımının i'tikâf yapmasını men etmesi sahih olmaz. Fa­kat, efendi, kölesine verdiği izinden dönebilir. Böyle yapmakla, efen­di kötü bir iş yapmış ve günahkâr olmuş olur.

Mükâtep köle İse, efendisinden izin «İmadan i'tîkâf yapabilir. Efendisinin, mükâtep köleyi i'tikâftan men etme hakkı yoktur. Fetâ-vâyi Kâdîhân'da da böyledir.

Bir kadın, i'tikâf yapmayı —izinsiz olarak— adamış olsa, bu durumda da kocasının, o kadını i'tikâftan men etme hakkı vardır.

Keza, köle ve cariyeler de, i'tikâfi nezretmiş bulunsalar, efendi­leri onları —i'tikâftan— men edebilirler. Muhiy'te de böyledir.

Azad edilen köle ve baîne olan cariye, —nezredip yerine getiremedikleri— bu i'tikâflarını kaza ederler. Fethü'l - Kâdîr'de de böyledir.
Müntekâ'da : «Bir koca, karısına bir ay i'tikâfa girmesi için İzin vermiş olsa; kadın bu bir aylık i'tikâf süresinin ard arda olma­sını istese,'bu durumda (kocası ayrı ayrı olmasını emredebilir. Ancak koca, biaynihî bir ay İ'tikâfa girmesi için karısına izin vermiş olsa, kadın da ard arda olarak i'tikâf yapsa, kocanın onu men etmeye hak­kı  kalmaz.* denilmiştir. Serâhsî'nin Muhıt'inde de böyledir. [38]


Eser: Fetvayı Hindiye

  • Yeni Ekle
Yorumlar (0)

Fetvayı Hindiye

 

Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..