15- NİKAHLAYACAĞI HER KADINI BOŞAMAYA YEMİN EDEN BİR ŞAHSIN, BU YEMİNİNİ BOZMASI İLE İLGİLİ DA'VÂNIN

Bir adam, "nikahlayacağı her kadını boşamaya" yemin eder ve bu yeminini de bozmaya ihtiyaç hasıl olursa; yapılması uygun olan şey şudur:
Eğer, kadının velisi varsa, bir kadını nikahlar veya hâkim nikahlar. Şayet, kadının velisi yoksa, bi'1-icma, nikâh sahih olur. Sonra da, hanefî bir hâkime müracaat ederler ve ondan "bir şâfiî hâkimine yazı yazması talebinde bulunurlar. Hanefî olan hakim, şâfiî olan hâkime yazı yazar ve bu durumu ona bildirir. (Allah Teâla alim hâkimlerin ömrünü uzun eylesin.)

Hanefi hâkim şöyle yazar: "Filân oğlu filanın filana kızını filan nikahladı. Bu şahıs da, nikahdan önce, alacağı bütün kadınları boşamaya yemin eylemiştir. Ve kız: "Bu yeminden sonra, beni nikahladı ve bana talâk vâki oldu. Bu sebebten dolayı ben, ona haram oldum. O ise, elini çekmiyor ve haram olarak beni yanında tutuyor." diyor ve benden yazı istiyor. Ben de bütün tafsilatı ile size yazıyorum. Muvaffa-kiyat yüce Allah'dandır." Sonra, bu yazı, şâfiî hâkime ulaşınca, kadın durumu aynen olduğu gibi, o hâkime de anlatır. Kocası da onu doğrular. Ancak: "O, benim için, helâldir. Ona talâk vâki olmadı ve yemin mün'akid olmadı." der. Ve, bu şafiî hâkim, yeminin bozulmadığına, aralarında nikâhın durduğuna hükmeder.
İmâmeyn, selef ulemâsının, "bu yeminin bâtıl olduğu" görüşünü almışlardır. [31]


Eser: Fetvayı Hindiye

  • Yeni Ekle
Yorumlar (0)

Fetvayı Hindiye

 

Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..