56- SANATKARA BİR ŞEY YAPTIRMA DA'VÂSININ KAYDI

Bira adam, diğerine bir demir veya bakır vererek; "kendisine, bir kap yapmasını" veya "benzeri bir şey yapmasını" ister; şartlan da uygun olursa; o san'atkârın, onu yapıp da, vermekten kaçınma hakkı yoktur.

Yaptıranın da yapılan o şeyi kabul etmemek hakkı yoktur.

Şayet, sanatkâr muhalefet ederse yaptıran muhayyerdir: İsterse, demirini ödetip, demiri kadar demir alır ve yapılan kap, yapanın olur; ona ücret vermez; isterse, yapılan kabı alıp, sanatkara ecr-i misil verir.

Bu ücret de müsemmayı (= konuşulan ücreti) geçmeyecektir.

Şayet, şartı uygun olduğu hâlde, teslimden kaçınırsa; da'vâcı, da'vâlı hakkında: "Bir batman bakır verdiğini; kendisi için şu şu vasıf­larda kap yapmasını söylediğini; ücretinin de şu kadar olduğunu; şartlar uygun olduğu hâlde, kaplarını teslimden kaçındığını; kaplarının tesli­minin gerektiğini" yazdırır. Ve da'vâlıya sorulup, onun cevap vermesini ister.
Eğer, sanatkâr şarta muhalefet eder; yaptıran da demirinin mislini ödetmek isterse; da'vâcı da'vâlıya karşı iddiada bulunup: "Şu şekilde kap yapması için, şu vasıflı, bir batman bakır verdim." der ve "ücretini de verdiğini; fakat, sanatkarın isteğinin hilafına kap yaptığını ve ona râzi olmadığından,   bakırının  mislini  ve  verdiği  ücreti  geri  vermesinin gerektiğini" ister. Da'vâcının dediği gibi sorulur. Muhıyt'te de böyledir. [118]


Eser: Fetvayı Hindiye

  • Yeni Ekle
Yorumlar (0)

Fetvayı Hindiye

 

Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..