logo logo

Yeni nesil güncel konularla ilgili sorular ve cevaplar!

Fetvalar.Com

Yeni Nesil Fetvalar

Sistemimize üye olarak sitemizi daha aktif olarak kullanabilirsiniz.

Üyelik için tıkla

Fetvalar.Com

Güncel sorular ve cevapları

Âsabelerin Mirası İle İlgili Bazı Örnekler


1 südüs

ah liüm (= ana bir erkek kardeş) 2

ibni am lehüma

(= ana-baba bir

amcanın oğlu) 5
5 baki
eşele: (6x2 =)12

ibni am lehüma

M. 2

nısıf

zevç 2

baki
ibni am lehüma 1
eşele:  4
ibni am lehüma 1

Hızânetin-Müftîn'de de böyledir.

Asabe olan veled-i zina ve kendisi ile lânetleşilmiş bir kadının oğlu, analarına mevâlîdirler. Çünkü bunların babalan yoktur. Yani belli değildir.

Bunların anaları kendilerine, kendileri de analarına vâris olurlar.
Böyle bir kadın ölür ve geride bir kızı, bir anası, iki de veled-i zinası kalırsa, onun terekesinin yarısını kızı, südüsünü (= 1/6 ini) anası, kalanı veled-i zinaları alır. Bunların babalan yokmuş gibidir.

Keza, yukarıdaki vârislerle birlikte, ölen şahsın kocası veya karısı kalırsa; onlar farz olan hisselerini alırlar; geride kalan ise, mü-lâane çocuğu olan iki oğluna verilir.
Ölen şahıs, anası ile, ana bir erkek kardeşini ve bir de mülâane oğlunu bırakırsa; anası, terikenin sülüsünü (= 1/3 ini); alır. Mülâa­ne oğluna bir şey verilmez. Terikenin bakisi, ana ile kardeşe redde­dilir. Zira, baba cihetinden onun kardeşi yoktur.

Mülâane oğlu ölürse, onun mirası, babasının kavmine (yani kardeşlerine) gider; dedesinin kavmine (yani amcalarına ve amcala­rının oğluna) mîras yoktur.

Diğer mes'eleler de böyledir.

Veled-i zina da yukarıdakinin aynısıdır.

Mülâane oğlu ile veled-i zina sadece şu bir mes'elede ayrılırlar: Veled-i zina, sadece ana bir kardeşine vâris olabilir. Mülâane oğlu ise, ana ve baba bir kardeşlerine de vâris olur. el İhtiyar'da da böyledir.

Birlikte vâris olan asabelerden bir kısmı asabe binefsihî, bir kısmı asabe bi gayrihi, bir kısmı da asabe maa gayrihî olurlarsa, bu durumda ölene en yakın olan tercih edilir.

Hatta, asabe maa gayrihî olan bir vâris, ölen şahsa, binefsihî asabe olan vâristen daha yakın olursa, bu, diğerinden evlâ olur; ona tercih edilir.

Meselâ: Bir kimse ölüp, geride bir kızı ile bir kız kardeşini ve bir de baba bir erkek kardeşinin oğlunu bırakırsa; bu durumda teri­kenin yansı kızına; yarısı da kız kardeşine verilir. Kardeşinin oğlu­na bir şey verilmez. Çünkü, kız kardeşi, onun kızı ile beraber olunca asabe oldu. Ve o, ölene, kardeşinin oğlundan daha yakındır.

Keza, kardeşinin oğlu ile amcası beraber olursa; bu durumda da, mirastan, amcaya bir şey yoktur.
Keza, kardeşinin oğlunun yerinde, baba bir kardeşi olursa, du­rum yine böyle olur. Muhıyt'te de böyledir, [53]