logo logo

Yeni nesil güncel konularla ilgili sorular ve cevaplar!

Fetvalar.Com

Yeni Nesil Fetvalar

Sistemimize üye olarak sitemizi daha aktif olarak kullanabilirsiniz.

Üyelik için tıkla

Fetvalar.Com

Güncel sorular ve cevapları

Bir Kimseyi Ücretle Çalıştırmak İçin Yapılan Akidlerde Yazılması Gereken Şeyler

Filan oğlu filan, filan oğlu filandan, tam bir seneliğine, şu ka­dar dirheme, nefsini icarladı; başlangıcı, şu ayın başı, sonu da şu ayın başıdır. Müste'cir, bu müddet içinde, ona istediği işi yaptırır. O, bu işleri yapmaktan kaçınamaz; ne emredilirse, onu yapar, bu akid ge­reğince, nefsini ona teslim eyledi. Ne isterse onu yaptırır ve her ay çıkdikca da ücretini öder.

Şayet onu, husûsi bir iş ve sanat için icarlamişsa; şöyle yazılır: Çeşitli tip elbiselerden dikmek için, icarlandı. Terzilik işinde ça­lışır ve neyi görür, severse, onu diker.

Kuyu kazmak için icarianan kimse de, eni, boyu ve derinliği be­lirlenen kuyuyu kazar.

Çobanlık yapmak üzere icarlarsa; şu kadar deveyi otlatır. Şu kadar ay, onu otlatmak, korumak, sulamak, götürüp—getirmek, ya­ralarını tedavi etmek, sağma zamanı gelince sütünü sağmak, görevi­dir. Sağdıktan sonra memesini yıkar. Onun ve yavrularının bütün ihtiyaçlarını temin eder. Kaybolanını arar. Ücreti şu kadar dirhem­dir." denilir ve ücretin peşin veya va-deli olduğu açıklanır. Ve bu yazı sonuna kadar yazılıp tamamlanır.

Şayet develer belirli değilse, yalnız onun ücretlisi olarak kalır; başkasına ücretle çalışamaz.

Şayet onlardan zayiat olursa, bil-icma onu tazmin eylemez; çün­kü bu, müşterek ecirdir. Müşterek ecîr olan çoban, zayi olan hayva­nı ödemez.

İmâm Ebû Hanîfe (R.A.) böyle buyurmuştur.

İmâmeyn ise buna muhaliftir.

Şayet, bir kimse, diğerini Semerkat'tan, Buhârâ'ya kitap (mek­tup) taşımak için icarlar ve onun cevâbını getirmesini isterse; o tak­dirde öyle yapar ve cevabî mektubu ona getirir.

Bir adam, diğerini filana yazdığı mektubu filan köyde, filan ada­ma götürmek için —şu kadar ücretle ve sahih bir icâre ile— icarla-yıp, cevabını da kendine getirmesini söylerse; bu şahıs, söylenilen üc­reti, kendisini icarlayandan muaccel (= peşin) olarak, sahih bir alışla alır. Mektubu da sahih bir alışla alır ve onu Semerkant'tan Buhârâ'-ya kadar götürüp, onu, mektup kendisine yazılana verir. Cevabını da ondan alıp Buhâra'dan getirir ve Semerkant'da kendisini icarla-yan şahsa verir.
Yazı da böylece yazılıp tamamlanır. [113]

Konular