29- HUDUTLU BÎR MÜLKÜN tSBATT DA'VÂSINDA KAYDA GEÇMESİ GEREKEN ŞEYLER

Da'vâcı ve da'vâlı mahkeme huzuruna gelirler. Da'vâcı, da'vâlıya karşı, bütün arazisini sayar: "Şu köyde, şu nahiyede, şu şehirde, birinci hududu şu; ikinci hududu şu; üçüncü hududu şu ve şu da dördüncü hududu" diye, hudutlarını ve hudut komşularını tek tek sayarak söyleyip hakların kendisine âit olduğunu anlatır ve bu da'vâ, şehirdeki şu mahallede bulunan evlerinin tamamı hakkında olursa; işte bunların hepsi yazılır.

Da'valinin, bunlara haksız yere sahip çıktığını; ondan alınarak kendisine teslimini; onun, bu yerlerden elini çekmesini isterse, da'vâlıya sorulup cevabı istenir. O da: "îddia edilen yerler ve evler, benim mül­küm ve hakkımdır. Bu iddiacıya teslim etmem mümkün değildir." derse; da'vâcı, iddiasının doğruluğuna dâir şahitler getirerek, onların dinlen­mesini ister. Hâkim, bu isteği kabul eder. Şahitlerin, filân oğlu filân oldukları, kimlikleri, mahalleleri söylediğimiz gibi sonuna kadar yazılır. Da'vâcının iddiası ve da'vahmn inkârından sonra şahitler şehâdette bulunurlar. Şehâdetleri birbirinin aynısı olup, lafız ve ma'na birbirine uygun düşünce, ifâdeleri yüzlerine karşı okunur. Şahitler, şehâdetinde: "Söylenilen bu yerler ve bu hududlar içinde bulunanlar, da'vacınındır." der ve tamamen hudutlarını gösterirler. "Haklarının ve mülküyetinin, huzurda bulunan da'yâcının olduğunu" söyler ve da'vâcıya işaret ederler.
Da'vâlıya gelince, "onun haksız olduğunu; diğerine hakkım teslim etmesinin gerektiğini" beyan ederler. Ve böylece kayda geçer. [64]


Eser: Fetvayı Hindiye

  • Yeni Ekle
Yorumlar (0)

Fetvayı Hindiye

 

Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..