Hudutlu Mülk Da'vâsının Defi Da'vâsının Kaydı

Şayet, da'vâlı olan zat, "da'vâcının iddia eylediği yerleri, satın aldığını" iddia ederse; da'vaci ve da'vahmn huzura gelmeleri yazılır. Gelirler; da'vahmn söyledikleri tamamen yazılır. Belirtilen da'vâda, da'vahmn, o yerleri her yönüyle tasarrufuna sahib iken ve tasarrufu geçerli iken, aynı hudutlar içinde olan yerleri, da'vâlıya şu kadar dinara sahih bir satışla satmış; da'vâcı da onları aynı hudutlar içinde, sahih bir satın alışla satın almışsa; her yönüyle tasarrufa sahip ve tasarrufu geçerli olduğu hâlde, paçasını da verip,, o yerleri teslim almışsa; bununla beraber, da'vâcı, da*valinin da ikrarını ziyâde ederek "ikrarının geçerli olduğunu; her yönüyle caiz ve kasd ile söylediğini; vasfedilen alım-satımın kendi aralarında yapıldığını ve o hudutları belirtilen yerlerin paralarını vermekle, o yerlerin kendi hakkı olduğunu; işin hakikatinin bu olup, da'valinin hakkının bâtıl olduğunu" söyler.

Veya, "ondan vasfedilen ikrar sudur edince, hakkının kalmayıp bâtıl olduğunu" söylerse hakkı bâtıl olur. Bu durumda, o yerlere taar­ruzdan elini çeker. Da'vâ da tamamlanmış olur.
Şayet, da'vâcı, "icara verdiğini" söyler veya benzeri bir şeyle, "da'vânm kaldırılmasını" isterse; şöyle ki: Hududu vasıflanmış evi kiraya verir; adam da, "onu, satın aldığını" iddia ederek: "Şu fıata aldım." der; da'valı da onu kiralamaktan veya satın almaktan kaçınırsa; o yeri satın alması veya kiralaması, "o yerin, da'vâcmın mülkü olması­na" ikrar olur. Bu ikrardan sonra, da'vâ haksız ve bâtıl olur ve kayıt da böylece tamamlanmış bulunun[66]


Eser: Fetvayı Hindiye

  • Yeni Ekle
Yorumlar (0)

Fetvayı Hindiye

 

Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..