Kitâb-ı Hükmî've Başka Bir Örnek


Buhârâ'da hâkim Şeyhu'1-İmam Afîfüddin Abdu'1-ğânî bin îbrâhim bin Nasır el-Haccâc el-Gazvinî'nin'huzuruna Gazvinî Nasır oğlu İbrahim'in kızının vekili de Şeyhu'l-Haccac Mahmud bin Ahmed es-Saffar el-Gazvinî'dir. Bu vekilin, da'vâ ve mahkemelerde beyyine ikame etmesi hususununda vekâleti bütün yönlerde sabittir.
Şeyhu'1-İmâm Âbdu'1-gânî asaleten iddiada bulundu. Şeyhu'1-tmâm Mahmud ise, müvekkilesi için iddiada bulundu.
Her ikisi de iddialarında şöyle dediler: "İbrahim ibni Nasır el-Haccac el-Gazvinî vefat eyledi. Kendi sulbünden, Ferhande isimii kızını ve ana baba1 bir kardeşi olan Şeyhu'1-İmâm Abdü'l-Ganî'yi ve da'vâcı Mahmud'un müvekkilesi olan, ana-baba bir bacısını vâris olarak terkeyledi. Başka da vârisi yoktur. Da'vâlılann yanında, dibağlanmış, her biri dört taze, darbedilmiş Mekke vezinli, kırmızı Nisaburî altın dinar değerinde, on aded deri bulunduğu ve bunların, ferâiz usûlüne göre taksim edilmesi" istenmesi üzeine, kızına yansı; geri kalan yarının ise, kardeş ve bacısına düşeceğinden, bu farizanın aslı iki; sehimleri altı olup, üç sehmi kızma; iki sehmi, erkek kardeşine; bir sehmi de, kız kardeşine isabet eyledi.

Da'vâcılar âdil beyyineleri ile Gazvin şehrinde hâkim Ömer ibni Abdu'l-Hamid bin Abdul-Aziz; izni, inabesi, hükmü Rey şehrinde geçerli olan hâkim Muhammed bin Hüseyin bin Ahmed el-Üstürabâdî, Kazyin ve havalisi hâkimine vürûd ederek, "Ömer ibni ibrahim ibni Nasır el-Haccac el-Gaznevî'nin ölümü üzerine, sulbünden olan kızı ile, öz bir kardeş, bir de kız kardeş bıraktığı, bunlardan başka da vârisinin olmadığı iki iddiacı tarafından ulaştırılarak, terekesinin taksimi istenil­mesi üzerine; onların her birine Rey hâkiminin meclisinde Sabit olmuş beyyinelerini ikâme etmeleri emredilir. Neticeten, altı hissenin, üç his­sesi, ölen zatın kızma; iki hissesi kardeşine, bir hissesi de kız kardeşine hükmedilir.
En doğrusunu, ancak AUahü Teâlâ bilir. [102]


Eser: Fetvayı Hindiye

  • Yeni Ekle
Yorumlar (0)

Fetvayı Hindiye

 

Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..