Hacb-i Noksan:

Hacb-i noksan, zevç (= koca), zevce (= karı), üm ( = anne), ibniyye (= oğulun kızı) ve uht lieb (= baba bir kız kardeş)'ten iba­ret olan beş vâris hakkında geçerli olur. Şöyle ki:
a-) Zevç (- koca), vefat eden karısının terikesinden nısıf ( = 1/2) hisse alır.

Fakat karısının evladı olduğu zaman, bu hisse rub'a (= dörtte bire) düşer.
b-) Zevce ( = kan), kocasının terikesinden rubu' (= 1/4) hisse alırken, karısının evladı veya onun oğlunun evladı bulunursa, hisse­si sümün'e (= sekizde bire) düşer.
c-) Üm (= Anne) de, terikenin sülüsünü (=1/3 ünü) alırken, ölenin evladı veya onun oğlunun evladı yahut en az iki kardeşi bu­lunduğu takdirde, bu hissesi südüs'e (= 1/6 e) düşer.
d-) Bintü'1-ibn (= oğulun kızı), bir tane ise nısıf (- 1/2), bir­den çok ise sülüsan (- 2/3) alır. Fakat, sulbiyye (= öz kız) ile bera­ber bulunursa; bunun hissesi, südüse (= altıda bire) düşer.
e-) Uht lieb (= baba bir kız kardeş) ise, bir tane olunca, nısıf (= 1/2) hisse aldığı hâlde, birden çok ise sülüsan (= üçte iki) hisse alır. Fakat, bir uht liebeveyn (= ana-baba bir kız kardeş) ile bera­ber bulunursa, hissesi, Sülüsanı (= üçte ikiyi) tekmil için, südüse (= altıda bire) düşer. [58]


Eser: Fetvayı Hindiye

  • Yeni Ekle
Yorumlar (0)

Fetvayı Hindiye

 

Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..