Hudutlu Mülk Da'vâsinin Definin Tescili

Sicil defterinin başına, def eden şahsın da'vâsı, beyan ettiğimiz gibi tamamen yazılır.
Sonra, vasfedilen yerin da1 vâsinin kaldırıldığı yazılır. Da'vâcmın lehine, da'vâlımn aleyhine olarak, müslüman şahitlerin şehâdetleri, hasımların huzurunda, Buhâra'da, hüküm meclisinde, insanlar arasında sonuna kadar yazılır ve sicil tamam olur.

Şayet, da'vâcı gelip o yeri satması ve hudutlu yerin, bir başka şahıstan satın alınması sebebiyle da'vânın düşmesini isterse; bu da'vâcmın iddiası, da'vânın def-i olarak yazılır ve bu da'vâda, satın alması sebebiyle, mülküyeti ona hükmedilir. Da'vâ, düşer.

Bu da'vânın tescili, daha önce söylediğimiz gibi, tamamım -hükme kadar- yazmakla olur.

Sonra da, hâkim şöyle yazdırır: Bu da'vada da'vâcıyı, da'vâlıya karşı müslüman ve âdil şahitlerin şehâdetleriyle, da'vâcı ve da'vahnın huzurunda, yüzlerine karşı- okumak suretiyle, da'vâcmın lehine, da'vâlımn aleyhine olmak üzre hükmeyledim.

Hüküm, Buhâra'da, mahkeme meclisinde insanlar arasında verildi.

Ve, tescil tamam oldu.
Şayet, bu da'vâda, da'vâcı, bu şartlar muvacehesinde, hudutları belirli yerlerin defini diğer adamdan talep etmiş olsaydı, hâkim onun iddiasını ve da'valmm da da'vâsım olduğu gibi yazardı. Ve: "O hudutlu yerlerin mülküyetini, filan oğlu filân, filan oğlu filândan, da'vâ yapıl­madan önce satın almak suretiyle, kendisine mal eylemiştir. Ve, bu satın ah$ sebebiyle filan oğlu filan, filan oğlu filandan satın almak sebebiyle, mülküne mâlik olmuş ve bu surette da'va, önceki gibi da'vânın sonuna kadar tescil edilmiştir.'' derdi. [67]


Eser: Fetvayı Hindiye

  • Yeni Ekle
Yorumlar (0)

Fetvayı Hindiye

 

Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..