logo logo

Yeni nesil güncel konularla ilgili sorular ve cevaplar!

Fetvalar.Com

Yeni Nesil Fetvalar

Sistemimize üye olarak sitemizi daha aktif olarak kullanabilirsiniz.

Üyelik için tıkla

Fetvalar.Com

Güncel sorular ve cevapları

Terekenin Taksiminden Sonra, Vekilin Tereke Davasından Sulh Olma İşleminin Kaydedilmesi

Şahitler, şöyle şehâdette bulunurlar: "Gerçekten filan, filâne-nin vekilidir. Vekâleti, onun tarafından da'va almak, sulh, ikrar, taz­minat ve vekâlet-i mutlaka için sabittir. Bu vekil filan, filan ve fila­na karşı şöyle iddia ediyor: Müvekkilesi onların babalarının karısı idi. Babaları filandır. Kadın, onun sahih nikâhla ve belirli mehir üze­rine karısı idi. O, bu onun nikâhının altında iken öldü. Ve şu şu ka­dar tereke bıraktı. Vârisler haksız yere, bu terekeyi istilâ eylediler. Kadın, onlardan mehrini ve mîras hakkım (bunların bedelinin tama­mını) istedi. Onlar da bunu kabul ettiler. Ve terekenin tamamım tak­sim eylediler. Kadının hissesini verdiler. O zaman vekil, bu taksim fâsiddir; sahih değildir; karışıklık hâsıl olmuştur; fahiş aldatma vardır; terekede saklamalar olmuş ve aralarında husûmet uzamıştır zannetti.

Bu durumda şehir halkının ileri gelenleri, bilgin kişileri topla­narak bir yerde sözleşme meclisi kurup bu mes'eleye hal çaresi bul­mak için, ara bulucu olarak filân hâkimin huzurunda, onları sulha çağırdılar. Onlar da ittifak eylediler. Müvekkile olan filâneye, bü­tün da'vâsına, husûmetine karşılık, şunu şunu vermeye razı oldular. Vekil de vekâleti hükmüyle, bütün da'vâsından, mehrinin bedelin­den, kocasının terekesinden, sahih, caiz ve bütün da'vâ ve husûmet­leri kesici, niza'lan def edici bir sulh ile sulh oldu. Diğerleri de bunu kabul eylediler ve cümlesini isteyerek sulh bedeli olan ve o tereke­den, bu müvekkile kadın için olan bu malın gerektiğini ikrar ettiler. Onlar, sulh bedeli olan evleri müştemil, şu yerde, şu hudutlu, kıy­metli şu olan yeri ve şu yerde, şu hudutlu ve bütün haklarıyla şu şu kadar kıymette, olan, şu bağı kadına verdiler.
Keza, vekil de bunu kabul eyledi; tamamı kadınındır. Kadın, mânilerinden fariğ olarak tamamım teslim aldı. Vârisler de, mezkûr sulh bedelinden beri oldular ve "bu iki yerin mülküyetinin, müvek­kile olan kadına ait olduğunu ve onların hakkı bulunmadığını, onlardan birininde başkalarinında hakkı bulunmadığını da'vâ da olmadığını" ikrar ettiler. Ve bu durum sonuna kadar yazılıp yazı tamamlanır. [181]

Konular