logo logo

Yeni nesil güncel konularla ilgili sorular ve cevaplar!

Fetvalar.Com

Yeni Nesil Fetvalar

Sistemimize üye olarak sitemizi daha aktif olarak kullanabilirsiniz.

Üyelik için tıkla

Fetvalar.Com

Güncel sorular ve cevapları

Necmü'd-Dîn Nesefî'nin Yazdığı Bir Vâkıf Senedi

Bu, günahında müsrif kulun, sadakası ve vakfıdır. Onun hüs­nü zannı Rabbin afvıdır. Filan, Yüce Allah'ın rızasını istiyor ve se­vabını talep ediyor. O'nun rızasını arıyor ve elem verici azabından, şiddetli ikabından kaçıyor. Yüce Allah'ın kendi üzerinde olan son­suz nimetlerini görüyor; yanındaki nimetlere bakıyor ve görüyor ki, emsalinden yakınlarından hiç bir kimseye verilmemiş nimetleri, ken­disine vermiş. Yarattığı cinsler içinde, şan ve şeref içinde yaratmış; refah ve genişlik içinde yaşatıyor. Zikrini yükseltmiş ve sağlam eyle­miş; kadrini yüceltmiş, şerefli kılmış.

Sonra nefsine bakıyor ki, hassaları noksanlaşmış, kuvveti git­miş, sinirleri bozulmuş, arzusu azalmış, şekvası çoğalmış, saçı sakalı ağarmış, beli bükülmüş, zevali yaklaşmış, irtihal üzre ve âhireti için dünyasından almayı seviyor. Önceki hayatından, sonraki haya­tı için azık tedârik etmeye çalışıyor. Bu günden, yarın için, elinde olanın en güzelinden takdim etmek istiyor. Ölümü ve fakri için, ih­tiyaç vaktine azık tedârik ediyor.  Yüce  Allah:

= Siz, sevdikelirinizden infak etmedikçe, elbette iyiliğe nail olup erişemezsiniz.) buyurmuş...

Eserlerden ulaştı ve haberlerde nakledildi ki; cennetin kapusu üzerinde üç satır yazı vardır: Birinci satırda: Lâ ilahe illallah Mu-hammedün ResûluIIah (Allah'tan başka ilâh yoktur; Muhammed Al­lah'ın resulüdür.) .yazılı.

ikinci satırda: (= Ümmet günahkardır; halbuki Rab gafurdur. (= ziyadesiyle bağışlayıcıdır.) yazılıdır.

Üçüncü satırda ise: (= Yaptıklarımızı, tamamen bulduk. Önceden gönderdiğimiz şeyler bi­ze kazanç sağladı. Geride bıraktığımız bize zarar verdi) yazılıdır.

Ebû Hüreyre (R.A.), peygamber (S.A.V.) Efendimizin şöyle bu­yurmuş olduğunu rivayet etmiştir:

(= Âdem oğlu: "Malım, malım." der. Senin malın, ancak se­nin yeyip ifna eylediğin veya giyip eskittiğin yahut tasadduk edip alı­koyduğundan ibarettir."

Ukba bin Âmir el-Cühenî, Peygamber (S.A.V.) Efendimizin şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: Kıyamet gününde mü'mine, sadakası gölge olur.)

Peygamber (S.A.V.) Efendimiz şöyle buyurmuş­tur: Sadaka Rabbın gazabını söndürür.)

Artık sen, Yüce Allah'ın sana verdiği rızıktan, onun rızası uğ­runda, O'nun sana ilerde vereceğini umarak acilen harca...

Bu   hususta   peygamber   (S.A.V.)'in   şu   va'dına   rağbet et.

Bir kimsenin ölümünden sonra geride bıraktığı şeylerin en hayırlısı, şu üç seyir:
1-) Hayır dua eden iyi bir çocuk.
2-) Sevabı kendisine ulaşan carî bir sadaka;
3-) Ölümünden sonra kendisi ile amel edilen faydalı bir ilim.

Artık, bu kimse eceli yaklaşınca, amelinin kesilmemesini iste­yerek, malının hâlis ve en temizinden, kazancının en değerlisinden, vakıf ve tasaddukta bulunur.
En doğrusunu Yüce Allah bilir. [306]