15- Zımmi Ve Harbînin Mehri

Müslümanların   nikâhında,    mehir  olarak,  elverişli ve caiz olan şeyler, zimmet ehlinin nikâhında da caizdir.

Müslümanların nikâhında, caiz olmayan şeyler, onların nikâhın­da da caiz değildir.

Fakat, zimmîlerin nikâhında, içki ve domuzun mehir olması caiz­dir. Bedfii'de de böyledir.

Şayet, zimmî bir erkek, —zımmî bir kadını, lâşe veya kan mukabilinde veya metıirsiz olarak nikahladığında, iki taraf da susar veya bu akdi reddetmezlerse; akdedilen bu nikâh, caiz olur.

Bu durumda, zımmî erkek, cima' ettikten sonra veya cima' etme­den, bu zımmî kadını boşasa veya bu koca ölse; İmâm Ebû Hanîf© (R-A.)'ye göre, her iki 'halde de, kadına mehir yoktur. Kenz Şerhî'nde de böyledir.

Keza, iki harbî, leş veya kan karşılığında   nikâh akdetseler veya dâr-ı harbde mehir olmasa; üç imamımızın ittifakı İle, bu durum­da da, kadına mehir yoktur. Konz Şerhi'nds de böyledir.

Bunlar, müslüman  olsalar da olmasalar da, hüküm aynıdır.

Zımmî bir erkek, zımmî bîr kadını, içki veya domuz karşılığında nikahladıktan sonra; bunların ikisi veya biri müslüman olsa; eğer, o içki veya domuz belirlenmiş fakat teslim alınmamış olursa; bunlar, kadına mehir olmaz.

Bu iki şey, ancak, muayyen oldukları zaman mehir olur. Eğer, bunların aynı olmaz da, —kocanın bunları borçlanması gibi— başka­sı olursa; bu durumda kadına, içkinin bedeli verilir. Bu şekildeki me­hir, domuz ise, bu takdirde, İmâm Ebû Hanîfe (R.A.)'ye göre, kadına, mehr-i misil ödenir.

İmâm Ebû Yûsuf ise : «Mehir ister onların aynı; ister, aynın gayri olsun; bu kadına, mehr-i misil verilir.» buyurmuştur.
İmâm Muhammed [R.A.J ise: «İster biaynihî olsun; İsterse biğayri aynihî olsun, müsâvîdir; kadına, onun kıymeti, mehir olarak verilir.» buyurmuştur,

Mehir, içki veya domuz olur ve bunlarda, —erkeğin— zimme­tinde borç olarak bulunursa, hilâfsız olarak, kadına ondan başka, me­hir yoktur.

Yukarıda söylediğimiz hususların tamamı, müslüman olmadan onca, mehrin alınmamış olduğu haller İçin geçerlidir. Şayet, mehir, daha önce alınmışsa; kadın için — yeni — bir hak yoktur, Bedâi'de de böyledir.
Bu şahıslar, şsyet, cimâ'dan önce karılarını boşamış olurlar­sa; İmâm Ebû Hanîfe (R.A,)'ye göre, kadına, muayyen mehrin, muay­yen olan yarısı verilir. Metıir, muayyen olmayan bir içki ise, mehir olarak, onun kıymetinin yansı verilir. Metıir, domuz ise, kadına müt'a, yani bir miktar menfaat verilir. Kâfî'de de böyledir. [66]


Eser: Fetvayı Hindiye

  • Yeni Ekle
Yorumlar (0)

Fetvayı Hindiye

 

Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..