7- Mehrin Fazlalaştırılması Veya Noksanlaşt1rılması
Nikâh akdi esnasında, mehir m'iktannın, fazlalaştırılması, imamlarımızın üçüne göre de caizdir. Muhiyt'te de böyledir.
Nikâh akdinden sonra, koca tarafından artırılmış olsa; bu
fazlalık da sahih olur ve kadına verilir. Sirâcü'I - Vehhâc'da da böyledir.
Bu hüküm, kedinin, metıirdeki bu fazlalığı, kabul etmesi halindedir.
Bu fazlalığın, meîtfr cinsinden olup olmaması ile koca veya onun velisi tarafından verilmesi hallerinde de, hüküm aynıdır. Nehru'I ^âık'ta da böyledir.
Fazlalaştırılan mehn'n teekküdü :
1- Tekârüp (= yakınlaşma =cima')
2- Halvet-i sahîha
3- Karı - kocadan blrîsinîn ölmesi ile, meydana gelir.
Şayet, bu üç sebebin dışında, karı - koca arasında bir ayrılık meydana gelirse; fazlalık, geçersiz oiur. Bu durumda, asıl mefıir ikiye bö-'Onür ve yarısı kadına verilir. (Fazlalık ise geçersizdir.) Muzmarat'ta dfc böyledir.
Şsyhu'l - İmâm Ebû'l - Leys'in Fetvâlan'nda : «Bir kimsenin karısı, mefirini, kendisine hfbe ettikten sonra, şahitler huzurunda "** mehrin miktarım fazlalaştırması, sahih olur.
Şeyhu'I - İslâm Hâherzâde'ye göre : Ayrıldıktan sonra, mehri aramak bâtıldır; (= geçersizdir.)
İmâm Ebû Yûsuf (R.A.) dan Beşfr'in rivayetine göre: Bir kimse, Kâısmı, cimâ'dan önce veya sonra; üç talâk ile boşarsa; bundan son-ra- mehrini fazfalaştırması sahih olmaz.
Keza, taiâk-ı rlc'î sona erdikten sonra da, mehri fazialaştırmak sahih olmaz.
Küdürî'de : «Kadının ölümünden sonra, mehrinin artırılması, İmâm Ebû Hanîfe (R.A.)'ye göre caizdir; İmâmeyn'e göre ise, caiz değildir.» denilmiştir. Muhıyt'te de böyledir.
Bir kimse, talâk-ı ric'î ile boşamış bulunduğu karısına, miktar belirtmeden : «Senin me'hrini fazi al aştırdı m.- dese, bu sahih olmaz; çünkü, burada, miktar meçhuldür. Fakat, bu kimse, karısına; «Bin dirhem me'hirle, sana rücû' ettim [= döndüm)» dese ve bunu kadın da kaıbul etse; bu caiz olur; kadın kabul etmezse, caiz olmaz. Çünkü, mehirdeki fazlalığın sah'ih olması, kadının, kabul etmesi şartına bağlıdır. Zahîriyye'de de böyledir.
Bir kadın, mehrini kocasına hibe etmiş olsa da bu duruma da koca şahitlik etse; âlimlerin bu hususta muhtelif kavilleri vardır; bu kaviller içinde Ebû'I - Leys'in seçtiği kavil: «Bu durumda, kocanın şahitliğinin, kadın, kabul ettiği zaman caiz oiduğu»dur. Hu-lâsa'da da böyledir.
Eşbeh (=en uygun) olan ise, bunun caiz olmamasıdır. Bir şey, fazlalaştırma kasdı olmadan, fazlalaştırılmaz. Kerderî'nin Vecîzİ'-nde de böyledir.
Bir kadını, bin dirhem mehirle nikahlayıp, sonradan bu nikâhı, iki bin dirheme yenileyen kimsenin durumu hakkında ihtilâf edilmiştir: Şeyhu'I - İmâm Hâherzâde, Kitâbü'n - Nikâh'ında : «İmâm Ebû Hanîfe CR-A.) ve İmâm Muhammed [R.A.)'in kavillerine göre, bu kadına, metıir olarak, ikinci bin dirhemin verilmesi gerekmez; bu kadının mehri, bin dirhemdir. İmâm Ebü Yûsuf (R.A.)'a göre ise, bu kadına, 'Sonradan artırılan bu ikinci bin dirhemin de, verilmesi gerekir.» Bazı âlimlerimiz, birinci kavli, bazıları ise, İkinci kavli benimsemişlerdir. Zahîriyye'de de böyledir.
Kâdî el-İmâm'ın Fetvâsı'nda : «İkinci akidden dolayı, kadına ilâveten bir şey verilmesi gerekmez. Ancak, mehri artırmak maksadı ile ikinci akid yapılmışsa; bu durumda, kadına, bu ikinci me-hir yani iki bin dirhem verilir.» denilmiştir. Huİâsa'da da böyledir.
«Kadın, mehrini, kocasınd bağışladıktan sonra, kocası, bu kadının mehrini yenilemiş o!sa; bu ikinci mehrln, ödenmesi gerekmeyeceğinde ittifak vardır.» denilmiştir.
Bazıları ise: «Bu mes'ele üzerinde fhtiiâf vardır.» demişlerdir. MlVâcü'd - Dirâye'de de böyledir.
Nikâh, ihtiyaten yenilense; bu durumda metırin artırılması lazım gelmez. Kerderî'nin Vecîzi'nde de böyledir.
O İbrahim, İmâm Muhammed (R.A.)'in şöyle dediğini naklet-miştfr: Bir kimse, belli bir mefoirle, cariyesini bir kimseye nikahladıktan sonra, bu cariyeyi azâd etse; bundan sonra da, cariyenin kocası, onun mehrini belli bir miktarda artırsa; mehre ilâve edilen bu miktar, cariyenin efendisine ait olur.
Ibn-i Semâ Vn in. İmâm Ebü Yûsuf (RA.)'dan naklettiğine göre İse, artırılan bu miktar, kadına aittir. Koca, bu fazlalığı, kadının efendisine vermesi hususunda zorlanamaz.
Efendi, 'bu cariyeyi satarsa; mehre ilâve edilen bu fazla'lrk, müşteriye âit olur. Bu durumda da, kadının kocası, bu fazlalığı; efendisine vermeye zorlanamaz.
İmâm Muhammed (R.A.), Cam i'ete şöyle demiştir: «Hür bir kimse, bir cariyeyi, efendisinin izni olmaksızın, yüz dirhem mehirle nikâhlasa; sonra da cariyenin efendisine «Nikâh için izin ver.» dediğinde, efendi: «Mehri elli dirhem artırman şartı ile, izin verdim.» demiş oisa; koca da bu duruma razı olursa; bu nikâh safıi'n, fazlalık da, sabit o!ur. Koca, buna razı olmazsa, iz*fn sabit olmaz.
Keza, bu şekilde nikahlanmış bulunan bir câriye azâd edilmiş olsa; muhayyerdir: Bu cariyenin kocası: «Beni istersen, senin mehrini elli dirhem artırdım.» derde, câriye, bunu isterse; bu ihtiyar sahih; artırılan miktar ise, sabit olur. Bu fazlalık, cariyenin efendisine aittir. Bu cariyenin kocası: «Senin için, beni ihtiyar etmene karşılık olarak, yanımda1 eiii dirhem var.» dese; câriye de böyle yapsa; bu durumda, cariyeye bir şey verilmez; reyi de geçersiz olur.
Müntekâ'nin Nikâh Bölümünde : Bir kimse, bir kadınla, nikâhlı olduğunu iddia, kadınsa, bunu inkâr etse; sonradan da, bu karı - koca, bin dirhem şartı ile sulh olsalar; bu durumda, kadın; kocasının iddiası özerine, nikâha izin verse: bu nikâh caiz olur.
KezS, bu durumda koca, karısına ; «Nikâh akdi esnasında kararlaştırılan mehri, yüz dirhem artırıyorum.» dese; kadın da bunu kabû! etse; bundan sonra, koca, esas nikâhın aktine, bir beyyine bulsa; bu durumda, bu yüz dirhem (i vermek) ten geri dönemez. Çünkü, bu fazlalık, mehirdeki fazlalık menzilindedir. Muhıyt'te de böyledir.
Bir kadının, mehrinin noksaniaştrrıhp, aşağı düşürülmesi de caizdir. Hidâye'de de böyledir,
Bir kadının, mehrinden düşürülmesinin sahih oiması İçin, onun, buna rızasının bulunması gerekir. Şayet kocası, zorlama sonunda, mehri düşürürse, bu sahih olmaz.
Kocanın, maraz-ı mevtinde, (= ölüm hastalığında) yaptığı düşürme de sahih değildir. Bahru'r - Bâık'ta da böyledir.
Bir kimse, bir köleyi veya cariyeyi yahut belli bir şeyi me-hîr göstererek, bir kadını nikahladıktan sonra kadın mehrini almadan mehri artırsa; bilâhare, cima' etmeden bu kadını boşamiş olsa; mehirdeki fazlalaştırma, mehirden türeme veya ona bitişik; yahut da, ondan türemiş olmasına rağmen, mahirden ayrı ise; bu durumda, bil ittifak mehrin aslı da, fazlalaştırılan kısım da, ikiye bölünür ve yarış» kadına verilir.
Mehrin, aslından türeme ve ona 'bitişik olma hallerine, şu misaller verilebilir: Büyüme, etlenme, güzelleşme, güzlerin birinde önceden bulunan boz'un kaybolması, dilsiz (= ahrasl iken konuşur olma; sağır iken duyar olma: hurma ağacının mahsul vermesi veya bir tar-İanın ekilmesi,
Mehrin aslından türemiş olmasına rağmen, ondan ayrt olan şeyler İse : Doğan çocuk; yaralama diyeti; koyundan ksrpılmiş olan yün; keçiden kırpılmış olan ki!; toplanılmış hurma veya hasat edilmiş her hangi bir mahsul gibi şeylerdir. Tahâvî Şerhî'nde de böyledir.
Bu kadın, asıl ile birlikte, türemiş olan fazla mehri de aldıktan sonra; cimâ'dan önce boşanırsa; mehrin aslı da, ziyâdesi de, ikiye 'bölünür; yarısı kadının olur; diğer yarısı ise ger! alınır Mebsöt'ta da böyledir
Eğer kadının teslim aldığı me'hir ve fazlalık boyanmış elbise veya ilâve yapılmış ev gibi ası[ mehirden türemiş olduğu halde, ondan ayrılmış bir şey değilse; bu şey, ilciye bölünmez. Bu şeyin, kadının teslim aldığı gündeki kıymeti ikiye 'bölünür.
Bu şey, eğer, me'hnn aslından türemiş olmayıp ondan ayrı bulunan; bağış, kazanç veya ganimet gi;bi bir şey ise; bu durumda, asıl melhir ikiye bölünür; fazlalığın ise, tamam* 'kadının olur. Bu kavil, İmâm Ebû Hanîfe (R.A.)'nin kavlidir. İmâmeyn'e göre ise, bu durumda, ıhem mehrin aslı, hem de fazlalık ikiye bölünür. Tahâvî Şerhi'nde de böyledir.
Koca, meftir olarak verdiği şeyi, kiraya vermisse, aldığı kira bedeli, kendisine ait olur ve bunu tasadduk eder. Serahsî'nîn Muhıyt'-inde de böyledir.
İmâm Ebû Hanîfe (R.A.) ve İmâm Ebû Yûsuf (R.AJ'un kavillerine göre, mehirdeki fazlalık, kadının teslim almasından sonra asıl mehirden türemiş ve onunla birlikte ise, bu durumda .meihîr ve fazlalığı ikiye bölünmez. Kocanın, o mefırl verdiği zamandaki kıymetinin yarısı, kadına verilir. İmâm Muhemmed (R.A.)'e göre, bunların tamamının İkiye bölünmesi men «dilmez. Tahâvî Şerhi'nde de böyledir.
Mehirdeki fazlalık, asıl mahirden türemiş olmaz, fakat onunla bitişik bulunursa; 'bu ikiye bölünmez. Kadına, asıl mehrin kıymetinin yarısı verilir. Bedâi'de de böyledir.
Mehirdeki fazlalık, me'hnn aslından türemiş olduğu halde, ondan ayrı ise bitişik değilse-bil-tema' ikiye bölünmez.
Bu fazlalık, asıl mehirden türememiş olur ve ondan ayrı bulunursa; bu fazlalık, kadına ait olur. Asıl mehir ise, karı - kocanın arala--nnda taksim edilir.
Yukarıda geçen hükümlerin tamamı, fazlalık söylendikten sonra, fakat cimâ'dan önce, kadının boşanması halindedir.
Fakat, kadın boşandıktan sonra, möhirde faızlalık yapılır ve bu da; kocanın, mehrin yarısını ödemesine büküm verildikten sonra veya bu hükümden ve kadının metırini teslim almasından önce olursa; mehrin hem aslı, hem de fazlalaştırılan kısmı ikiye bölünür.
Mehrin, yarısının ödenmesine hüküm olsun veya olmasın, mehrin fazlalaştırılması, kadının mehrini almasından sonra olursa; durum yine böyledir.
Ancak, «mehrin yarısı kocaya aittir.» hükmü verilmeden önce ve mehir kadının elinde bulunurken bu fazlalaştırırla vâki olursa; bu durumda, kadının elinde bulunan şey; «nikâhın fâsid olduğuna» hüküm veriimiş olduğu zaman: kadının elinde bulunan şey gibidir. Tahâvî Şerhi'nde de böyledir,
Eğer, bir kadının mejıri f^zlalaştınldıktan sonra, bu kadın dinden çıkar-veya kocası cima' etmeden önce, onun oğlunu öperse ve bu durumdr. da mehir, kadının elinde bulunmakta ise; mehir kadına bırakılır. Bu kadın, bu mehrin aslının kocasından aldığı gündeki kıymetini, kocasına iade eder. BedâPde de böyledir.
Mehir kocanın elinde noksanlaşır ve koca, cima' etmeden önce, karısını boşarsa; bu durumda bir kaç şekil vardır:
1- Mahirdeki noksanlık, semavî bîr âfet sebebiyle meydana geiebiür. Bu durumda ;
a) Mehirdeki rroksanlaşma miktarı az ise; bu halde, kadına fazladan bir şey verilmez,
b) Mehirdeki noksanlaşma miktarı fazla ise, bu durumda kadın, muhayyerdir: İsterse, nikâh akdi esnasındaki kıymetinin yarısını, kendisine vermek üzere mehrini kocasına bırakır ve kocası bunu, bu kadına öder; isterse, kıymeti noksanlaşan (köle, hizmetçi vs. gibi) mehrinin bedelinin yarısını alır ve noksanlaşan kısmını kocasına ödetmez.
2 - Möhirdeki noksanlaşma, kocanın, bir fiilinden dolayı olabilir. Bu durumda da :
a) Noksanlık az olursa, kadın, me'hrinin yarısını alır. Meselâ: Mehir olarak, kadına, bir köle verilmiş ve onun kıymeti, az bir miktarda noksanlaşmış olsa, bu durumda, koca, karısına, bu mehrinin değerinin yarısını öder
b) Noksanlaşan miktar çok olursa, bu durumda kadın, mehrinin. nikâh akdi esnasındaki değerinin yarısını alır. Meselâ : Kadın, mehrİ olan kölenin, nikâh akdi esnasındaki kıymetinin yarısını alıp, köleyi kocasına bırakır; veya, kölenin yarısını alır ve bu durumda değerde meydana gelen noksanlığın yarısını da kocası bu kadına tazmin edip, öder.
3 - Mehirdeki noksanlaşma ,kadının bir fiilinden dolay», meydana gelmiş olabilir.
8u durumda, noksanlık az olsa da, çok olsa da, kadın muhayyer değildir. Ancak, mehrinin yansını alır. Meselâ : Mehir, bir köle olsa ve kadının bir fiili sebebi ile, kıymeti noksaniaşmiş bulunsa: bu durumda, kölenin mevcud haldeki değerinin yarısını alır.
4- Bir ahbabın, yaptığı bir işten doiayı mehrîn kıymeti nok-ssnlaşirsa; zâhirü'r-rivâyeye göre, bu durumdaki hüküm, mehrin kıymetinin semavî bir âfet se'be'bi ile noksanlaştığı, zamandaki hüküm gibidir.
5- Mehrin kıymeti, yabancı bir kimsenin fiilinden dolayı da noksanlaşa'bilir. Bu durumda da :
a) Noksanlık az olabilir. Böyle oiunca, kadın mehrinin (meselâ : Mehir olarak verilen kölenin) yarısını alir. Yansından noksanlaşmış bulunan kısmının değerini de, o yabancı tarafından, kadına tazmin edilir. Yapılacak başka bir şey yoktur.
b) Noksanlık fazla olabilir. Bu durumda kadın, muhayyerdir: Dilerse, kölenin yarısını alır ve bu yarının noksanlaşmış 'bulunan değerini, yabancıya ödetir; dilerse, bu köleyi kocasına bırakıp, onun, nikâh akdedildiği sıradaki değerinin, yarısını alır. Koca ise, köle' ran kıymetinde meydana gelmiş olan noksanlığı, o yabancıya ödetir.
Bu hüküm, noksanlığın kocanın yanında meydana gelmesi halindedir.
Eğer noksanlık, mehir kadının yanında iken meydana gelir ve bundan sonra da, cimâ'dan önce, kocası kadını boşarsa; bu durumda, bir kaç şekilde olabilir:
Eğer noksanlık, semavî bir âfet sebebi ile meydana "gelmiş ve bu noksanlık miktarca az ise; koca, bu özürlü (noksan) mehrin yarısını alır; başka bir şey alamaz.
Eğar, mehirdeki bu durumda meydana gelen- noksanlık, fazla ise, koca muhayyerdir: İsterse, o noksanlaşmış mehrin yarısını alıp, noksanlaşmasından dolayı, başka bir şey istemez; dilerse, bu mehri, olduğu gibi kadına bırakır ve kadının, onu teslim aldığı gündeki kıymetinin, yarısını Ödetir.
Bu noksanlık, talâktan sonra fakat rnehir kadının elinde iken meydana gelmiş olursa, bütün âlimlere göre, koca, o noksanlaşan mehrin yansı ile bundan eksilmiş buiunan miktarın kıymetinin yarısını aiır. Kudurt, bu hususu,, kendi Şerhinde böylece zikretmiştir. Sahih olan da budur.
Mahirdeki kıymet bakımından rtoksanlaşmanın, talâktan önce veya sonra, kadının fiili veya semavî bir âfetle meydana gelmiş olması, müsâvîdir. Noksanlığın mehrin kendi fiili ile meydana gelmiş olması halinde de durum aynıdır.
Eğer, mehirdeki noksanlık, boşanmadan önce, bir yabancının fiili İle meydana gelmiş olursa; kocanın, mehrin kendisinin yarısını, alma hakkı ortadan kalkar. Bu durumda, metırin, teslim ettiği günkü değerinin yansı kocaya ait olur. Çünkü, o yabancı, diyet ödeyince, o fazlalık da, bu diyetle ayrılmış olur.
Ancak, bu diyet, talâktan önce, kadının elinde bulunura; mâninin ortadan kalkması için mehir ikiye bölüşülür.
Hâkim eş - Şehîd'in zikrettiğine göre, mehirdeki noksanlaşmen.n, talâktan önce veya sonra meydana gelmiş olması da müsâvîdir.
Kudurt, Şerhi'rrde : »Koca, mehrin aslının yarısını alır.» demiştir.
Su durumda, koca muhayyerdir: Mehrin diyetinin yarısını, dilerse, onu noksanlaştıran yabancıdan; dilerse, kadından alır.
Noksanlık, talâk'tan önce, kocanın fiili ile meydana gelirse; bu durumda da kadın, yukarıdaki 'gi'bi muhayyerdir.
Mehir, kocanın elinde iken, helak otur ve sonra da, karısını, cima' etmeden önce boşarsa bu durumda .kadına; mehrîn, nikâh akdedildiği gündeki kıymetinin, yarısı verilir.
Eğer, mehir, kadının yanında iken zayi olur ve kocası da onu, cima' etmeden önce boşarsa; koca, o mehrin, nikâh aktedildiği gün* deki kıymetinin yarısını alır. Muhıyt'te de böyledir.
Kadın, mehre bakma hususunda muhayyer değildir.
Kadın, az bir kusurdan dolayı, mehri reddedemez. Ancak, kusur fazla olursa; kadın, mehri reddedebilir.
Fakat, mehir; ölçülebilen veya tartılabilen bir şeyden olursa; bu durumda, az bir kusurundan dolayı da kadın, mehri reddedebilir. 2a-hîriyye'de de böyledir.
Bir kimse, bir câriye karşılığında, bir kadını nikâhlar ve câriye de, bu kadının yanında iken ölürse; sonra da, kadın, cariyenin kör olduğunu anlarsa; bu kadın, kocasına müracaat edip cariyenin
körlükten dolayı noksan olan değerini alır. Câriye, belirli bir câriye değilse; kadın, kocasına onun, körlükten dolayı noksanlaşan kıymetini ödettirir. Bu durumda, koca; orta halli bir cariyenin kıymetinin yarısını, karısına verir. Şayet, bu kör cariyenin kıymeti,
orta halli bir cariyenin kıymetinden fazla ise, bu durumda karı -kocadan hiç biri, diğerine müracaat edip, bir şey alamaz. Serahsî'-nin Muhıyt'inde de böyledir. [58]
Nikâh akdinden sonra, koca tarafından artırılmış olsa; bu
fazlalık da sahih olur ve kadına verilir. Sirâcü'I - Vehhâc'da da böyledir.
Bu hüküm, kedinin, metıirdeki bu fazlalığı, kabul etmesi halindedir.
Bu fazlalığın, meîtfr cinsinden olup olmaması ile koca veya onun velisi tarafından verilmesi hallerinde de, hüküm aynıdır. Nehru'I ^âık'ta da böyledir.
Fazlalaştırılan mehn'n teekküdü :
1- Tekârüp (= yakınlaşma =cima')
2- Halvet-i sahîha
3- Karı - kocadan blrîsinîn ölmesi ile, meydana gelir.
Şayet, bu üç sebebin dışında, karı - koca arasında bir ayrılık meydana gelirse; fazlalık, geçersiz oiur. Bu durumda, asıl mefıir ikiye bö-'Onür ve yarısı kadına verilir. (Fazlalık ise geçersizdir.) Muzmarat'ta dfc böyledir.
Şsyhu'l - İmâm Ebû'l - Leys'in Fetvâlan'nda : «Bir kimsenin karısı, mefirini, kendisine hfbe ettikten sonra, şahitler huzurunda "** mehrin miktarım fazlalaştırması, sahih olur.
Şeyhu'I - İslâm Hâherzâde'ye göre : Ayrıldıktan sonra, mehri aramak bâtıldır; (= geçersizdir.)
İmâm Ebû Yûsuf (R.A.) dan Beşfr'in rivayetine göre: Bir kimse, Kâısmı, cimâ'dan önce veya sonra; üç talâk ile boşarsa; bundan son-ra- mehrini fazfalaştırması sahih olmaz.
Keza, taiâk-ı rlc'î sona erdikten sonra da, mehri fazialaştırmak sahih olmaz.
Küdürî'de : «Kadının ölümünden sonra, mehrinin artırılması, İmâm Ebû Hanîfe (R.A.)'ye göre caizdir; İmâmeyn'e göre ise, caiz değildir.» denilmiştir. Muhıyt'te de böyledir.
Bir kimse, talâk-ı ric'î ile boşamış bulunduğu karısına, miktar belirtmeden : «Senin me'hrini fazi al aştırdı m.- dese, bu sahih olmaz; çünkü, burada, miktar meçhuldür. Fakat, bu kimse, karısına; «Bin dirhem me'hirle, sana rücû' ettim [= döndüm)» dese ve bunu kadın da kaıbul etse; bu caiz olur; kadın kabul etmezse, caiz olmaz. Çünkü, mehirdeki fazlalığın sah'ih olması, kadının, kabul etmesi şartına bağlıdır. Zahîriyye'de de böyledir.
Bir kadın, mehrini kocasına hibe etmiş olsa da bu duruma da koca şahitlik etse; âlimlerin bu hususta muhtelif kavilleri vardır; bu kaviller içinde Ebû'I - Leys'in seçtiği kavil: «Bu durumda, kocanın şahitliğinin, kadın, kabul ettiği zaman caiz oiduğu»dur. Hu-lâsa'da da böyledir.
Eşbeh (=en uygun) olan ise, bunun caiz olmamasıdır. Bir şey, fazlalaştırma kasdı olmadan, fazlalaştırılmaz. Kerderî'nin Vecîzİ'-nde de böyledir.
Bir kadını, bin dirhem mehirle nikahlayıp, sonradan bu nikâhı, iki bin dirheme yenileyen kimsenin durumu hakkında ihtilâf edilmiştir: Şeyhu'I - İmâm Hâherzâde, Kitâbü'n - Nikâh'ında : «İmâm Ebû Hanîfe CR-A.) ve İmâm Muhammed [R.A.)'in kavillerine göre, bu kadına, metıir olarak, ikinci bin dirhemin verilmesi gerekmez; bu kadının mehri, bin dirhemdir. İmâm Ebü Yûsuf (R.A.)'a göre ise, bu kadına, 'Sonradan artırılan bu ikinci bin dirhemin de, verilmesi gerekir.» Bazı âlimlerimiz, birinci kavli, bazıları ise, İkinci kavli benimsemişlerdir. Zahîriyye'de de böyledir.
Kâdî el-İmâm'ın Fetvâsı'nda : «İkinci akidden dolayı, kadına ilâveten bir şey verilmesi gerekmez. Ancak, mehri artırmak maksadı ile ikinci akid yapılmışsa; bu durumda, kadına, bu ikinci me-hir yani iki bin dirhem verilir.» denilmiştir. Huİâsa'da da böyledir.
«Kadın, mehrini, kocasınd bağışladıktan sonra, kocası, bu kadının mehrini yenilemiş o!sa; bu ikinci mehrln, ödenmesi gerekmeyeceğinde ittifak vardır.» denilmiştir.
Bazıları ise: «Bu mes'ele üzerinde fhtiiâf vardır.» demişlerdir. MlVâcü'd - Dirâye'de de böyledir.
Nikâh, ihtiyaten yenilense; bu durumda metırin artırılması lazım gelmez. Kerderî'nin Vecîzi'nde de böyledir.
O İbrahim, İmâm Muhammed (R.A.)'in şöyle dediğini naklet-miştfr: Bir kimse, belli bir mefoirle, cariyesini bir kimseye nikahladıktan sonra, bu cariyeyi azâd etse; bundan sonra da, cariyenin kocası, onun mehrini belli bir miktarda artırsa; mehre ilâve edilen bu miktar, cariyenin efendisine ait olur.
Ibn-i Semâ Vn in. İmâm Ebü Yûsuf (RA.)'dan naklettiğine göre İse, artırılan bu miktar, kadına aittir. Koca, bu fazlalığı, kadının efendisine vermesi hususunda zorlanamaz.
Efendi, 'bu cariyeyi satarsa; mehre ilâve edilen bu fazla'lrk, müşteriye âit olur. Bu durumda da, kadının kocası, bu fazlalığı; efendisine vermeye zorlanamaz.
İmâm Muhammed (R.A.), Cam i'ete şöyle demiştir: «Hür bir kimse, bir cariyeyi, efendisinin izni olmaksızın, yüz dirhem mehirle nikâhlasa; sonra da cariyenin efendisine «Nikâh için izin ver.» dediğinde, efendi: «Mehri elli dirhem artırman şartı ile, izin verdim.» demiş oisa; koca da bu duruma razı olursa; bu nikâh safıi'n, fazlalık da, sabit o!ur. Koca, buna razı olmazsa, iz*fn sabit olmaz.
Keza, bu şekilde nikahlanmış bulunan bir câriye azâd edilmiş olsa; muhayyerdir: Bu cariyenin kocası: «Beni istersen, senin mehrini elli dirhem artırdım.» derde, câriye, bunu isterse; bu ihtiyar sahih; artırılan miktar ise, sabit olur. Bu fazlalık, cariyenin efendisine aittir. Bu cariyenin kocası: «Senin için, beni ihtiyar etmene karşılık olarak, yanımda1 eiii dirhem var.» dese; câriye de böyle yapsa; bu durumda, cariyeye bir şey verilmez; reyi de geçersiz olur.
Müntekâ'nin Nikâh Bölümünde : Bir kimse, bir kadınla, nikâhlı olduğunu iddia, kadınsa, bunu inkâr etse; sonradan da, bu karı - koca, bin dirhem şartı ile sulh olsalar; bu durumda, kadın; kocasının iddiası özerine, nikâha izin verse: bu nikâh caiz olur.
KezS, bu durumda koca, karısına ; «Nikâh akdi esnasında kararlaştırılan mehri, yüz dirhem artırıyorum.» dese; kadın da bunu kabû! etse; bundan sonra, koca, esas nikâhın aktine, bir beyyine bulsa; bu durumda, bu yüz dirhem (i vermek) ten geri dönemez. Çünkü, bu fazlalık, mehirdeki fazlalık menzilindedir. Muhıyt'te de böyledir.
Bir kadının, mehrinin noksaniaştrrıhp, aşağı düşürülmesi de caizdir. Hidâye'de de böyledir,
Bir kadının, mehrinden düşürülmesinin sahih oiması İçin, onun, buna rızasının bulunması gerekir. Şayet kocası, zorlama sonunda, mehri düşürürse, bu sahih olmaz.
Kocanın, maraz-ı mevtinde, (= ölüm hastalığında) yaptığı düşürme de sahih değildir. Bahru'r - Bâık'ta da böyledir.
Bir kimse, bir köleyi veya cariyeyi yahut belli bir şeyi me-hîr göstererek, bir kadını nikahladıktan sonra kadın mehrini almadan mehri artırsa; bilâhare, cima' etmeden bu kadını boşamiş olsa; mehirdeki fazlalaştırma, mehirden türeme veya ona bitişik; yahut da, ondan türemiş olmasına rağmen, mahirden ayrı ise; bu durumda, bil ittifak mehrin aslı da, fazlalaştırılan kısım da, ikiye bölünür ve yarış» kadına verilir.
Mehrin, aslından türeme ve ona 'bitişik olma hallerine, şu misaller verilebilir: Büyüme, etlenme, güzelleşme, güzlerin birinde önceden bulunan boz'un kaybolması, dilsiz (= ahrasl iken konuşur olma; sağır iken duyar olma: hurma ağacının mahsul vermesi veya bir tar-İanın ekilmesi,
Mehrin aslından türemiş olmasına rağmen, ondan ayrt olan şeyler İse : Doğan çocuk; yaralama diyeti; koyundan ksrpılmiş olan yün; keçiden kırpılmış olan ki!; toplanılmış hurma veya hasat edilmiş her hangi bir mahsul gibi şeylerdir. Tahâvî Şerhî'nde de böyledir.
Bu kadın, asıl ile birlikte, türemiş olan fazla mehri de aldıktan sonra; cimâ'dan önce boşanırsa; mehrin aslı da, ziyâdesi de, ikiye 'bölünür; yarısı kadının olur; diğer yarısı ise ger! alınır Mebsöt'ta da böyledir
Eğer kadının teslim aldığı me'hir ve fazlalık boyanmış elbise veya ilâve yapılmış ev gibi ası[ mehirden türemiş olduğu halde, ondan ayrılmış bir şey değilse; bu şey, ilciye bölünmez. Bu şeyin, kadının teslim aldığı gündeki kıymeti ikiye 'bölünür.
Bu şey, eğer, me'hnn aslından türemiş olmayıp ondan ayrı bulunan; bağış, kazanç veya ganimet gi;bi bir şey ise; bu durumda, asıl melhir ikiye bölünür; fazlalığın ise, tamam* 'kadının olur. Bu kavil, İmâm Ebû Hanîfe (R.A.)'nin kavlidir. İmâmeyn'e göre ise, bu durumda, ıhem mehrin aslı, hem de fazlalık ikiye bölünür. Tahâvî Şerhi'nde de böyledir.
Koca, meftir olarak verdiği şeyi, kiraya vermisse, aldığı kira bedeli, kendisine ait olur ve bunu tasadduk eder. Serahsî'nîn Muhıyt'-inde de böyledir.
İmâm Ebû Hanîfe (R.A.) ve İmâm Ebû Yûsuf (R.AJ'un kavillerine göre, mehirdeki fazlalık, kadının teslim almasından sonra asıl mehirden türemiş ve onunla birlikte ise, bu durumda .meihîr ve fazlalığı ikiye bölünmez. Kocanın, o mefırl verdiği zamandaki kıymetinin yarısı, kadına verilir. İmâm Muhemmed (R.A.)'e göre, bunların tamamının İkiye bölünmesi men «dilmez. Tahâvî Şerhi'nde de böyledir.
Mehirdeki fazlalık, asıl mahirden türemiş olmaz, fakat onunla bitişik bulunursa; 'bu ikiye bölünmez. Kadına, asıl mehrin kıymetinin yarısı verilir. Bedâi'de de böyledir.
Mehirdeki fazlalık, me'hnn aslından türemiş olduğu halde, ondan ayrı ise bitişik değilse-bil-tema' ikiye bölünmez.
Bu fazlalık, asıl mehirden türememiş olur ve ondan ayrı bulunursa; bu fazlalık, kadına ait olur. Asıl mehir ise, karı - kocanın arala--nnda taksim edilir.
Yukarıda geçen hükümlerin tamamı, fazlalık söylendikten sonra, fakat cimâ'dan önce, kadının boşanması halindedir.
Fakat, kadın boşandıktan sonra, möhirde faızlalık yapılır ve bu da; kocanın, mehrin yarısını ödemesine büküm verildikten sonra veya bu hükümden ve kadının metırini teslim almasından önce olursa; mehrin hem aslı, hem de fazlalaştırılan kısmı ikiye bölünür.
Mehrin, yarısının ödenmesine hüküm olsun veya olmasın, mehrin fazlalaştırılması, kadının mehrini almasından sonra olursa; durum yine böyledir.
Ancak, «mehrin yarısı kocaya aittir.» hükmü verilmeden önce ve mehir kadının elinde bulunurken bu fazlalaştırırla vâki olursa; bu durumda, kadının elinde bulunan şey; «nikâhın fâsid olduğuna» hüküm veriimiş olduğu zaman: kadının elinde bulunan şey gibidir. Tahâvî Şerhi'nde de böyledir,
Eğer, bir kadının mejıri f^zlalaştınldıktan sonra, bu kadın dinden çıkar-veya kocası cima' etmeden önce, onun oğlunu öperse ve bu durumdr. da mehir, kadının elinde bulunmakta ise; mehir kadına bırakılır. Bu kadın, bu mehrin aslının kocasından aldığı gündeki kıymetini, kocasına iade eder. BedâPde de böyledir.
Mehir kocanın elinde noksanlaşır ve koca, cima' etmeden önce, karısını boşarsa; bu durumda bir kaç şekil vardır:
1- Mahirdeki noksanlık, semavî bîr âfet sebebiyle meydana geiebiür. Bu durumda ;
a) Mehirdeki rroksanlaşma miktarı az ise; bu halde, kadına fazladan bir şey verilmez,
b) Mehirdeki noksanlaşma miktarı fazla ise, bu durumda kadın, muhayyerdir: İsterse, nikâh akdi esnasındaki kıymetinin yarısını, kendisine vermek üzere mehrini kocasına bırakır ve kocası bunu, bu kadına öder; isterse, kıymeti noksanlaşan (köle, hizmetçi vs. gibi) mehrinin bedelinin yarısını alır ve noksanlaşan kısmını kocasına ödetmez.
2 - Möhirdeki noksanlaşma, kocanın, bir fiilinden dolayı olabilir. Bu durumda da :
a) Noksanlık az olursa, kadın, me'hrinin yarısını alır. Meselâ: Mehir olarak, kadına, bir köle verilmiş ve onun kıymeti, az bir miktarda noksanlaşmış olsa, bu durumda, koca, karısına, bu mehrinin değerinin yarısını öder
b) Noksanlaşan miktar çok olursa, bu durumda kadın, mehrinin. nikâh akdi esnasındaki değerinin yarısını alır. Meselâ : Kadın, mehrİ olan kölenin, nikâh akdi esnasındaki kıymetinin yarısını alıp, köleyi kocasına bırakır; veya, kölenin yarısını alır ve bu durumda değerde meydana gelen noksanlığın yarısını da kocası bu kadına tazmin edip, öder.
3 - Mehirdeki noksanlaşma ,kadının bir fiilinden dolay», meydana gelmiş olabilir.
8u durumda, noksanlık az olsa da, çok olsa da, kadın muhayyer değildir. Ancak, mehrinin yansını alır. Meselâ : Mehir, bir köle olsa ve kadının bir fiili sebebi ile, kıymeti noksaniaşmiş bulunsa: bu durumda, kölenin mevcud haldeki değerinin yarısını alır.
4- Bir ahbabın, yaptığı bir işten doiayı mehrîn kıymeti nok-ssnlaşirsa; zâhirü'r-rivâyeye göre, bu durumdaki hüküm, mehrin kıymetinin semavî bir âfet se'be'bi ile noksanlaştığı, zamandaki hüküm gibidir.
5- Mehrin kıymeti, yabancı bir kimsenin fiilinden dolayı da noksanlaşa'bilir. Bu durumda da :
a) Noksanlık az olabilir. Böyle oiunca, kadın mehrinin (meselâ : Mehir olarak verilen kölenin) yarısını alir. Yansından noksanlaşmış bulunan kısmının değerini de, o yabancı tarafından, kadına tazmin edilir. Yapılacak başka bir şey yoktur.
b) Noksanlık fazla olabilir. Bu durumda kadın, muhayyerdir: Dilerse, kölenin yarısını alır ve bu yarının noksanlaşmış 'bulunan değerini, yabancıya ödetir; dilerse, bu köleyi kocasına bırakıp, onun, nikâh akdedildiği sıradaki değerinin, yarısını alır. Koca ise, köle' ran kıymetinde meydana gelmiş olan noksanlığı, o yabancıya ödetir.
Bu hüküm, noksanlığın kocanın yanında meydana gelmesi halindedir.
Eğer noksanlık, mehir kadının yanında iken meydana gelir ve bundan sonra da, cimâ'dan önce, kocası kadını boşarsa; bu durumda, bir kaç şekilde olabilir:
Eğer noksanlık, semavî bir âfet sebebi ile meydana "gelmiş ve bu noksanlık miktarca az ise; koca, bu özürlü (noksan) mehrin yarısını alır; başka bir şey alamaz.
Eğar, mehirdeki bu durumda meydana gelen- noksanlık, fazla ise, koca muhayyerdir: İsterse, o noksanlaşmış mehrin yarısını alıp, noksanlaşmasından dolayı, başka bir şey istemez; dilerse, bu mehri, olduğu gibi kadına bırakır ve kadının, onu teslim aldığı gündeki kıymetinin, yarısını Ödetir.
Bu noksanlık, talâktan sonra fakat rnehir kadının elinde iken meydana gelmiş olursa, bütün âlimlere göre, koca, o noksanlaşan mehrin yansı ile bundan eksilmiş buiunan miktarın kıymetinin yarısını aiır. Kudurt, bu hususu,, kendi Şerhinde böylece zikretmiştir. Sahih olan da budur.
Mahirdeki kıymet bakımından rtoksanlaşmanın, talâktan önce veya sonra, kadının fiili veya semavî bir âfetle meydana gelmiş olması, müsâvîdir. Noksanlığın mehrin kendi fiili ile meydana gelmiş olması halinde de durum aynıdır.
Eğer, mehirdeki noksanlık, boşanmadan önce, bir yabancının fiili İle meydana gelmiş olursa; kocanın, mehrin kendisinin yarısını, alma hakkı ortadan kalkar. Bu durumda, metırin, teslim ettiği günkü değerinin yansı kocaya ait olur. Çünkü, o yabancı, diyet ödeyince, o fazlalık da, bu diyetle ayrılmış olur.
Ancak, bu diyet, talâktan önce, kadının elinde bulunura; mâninin ortadan kalkması için mehir ikiye bölüşülür.
Hâkim eş - Şehîd'in zikrettiğine göre, mehirdeki noksanlaşmen.n, talâktan önce veya sonra meydana gelmiş olması da müsâvîdir.
Kudurt, Şerhi'rrde : »Koca, mehrin aslının yarısını alır.» demiştir.
Su durumda, koca muhayyerdir: Mehrin diyetinin yarısını, dilerse, onu noksanlaştıran yabancıdan; dilerse, kadından alır.
Noksanlık, talâk'tan önce, kocanın fiili ile meydana gelirse; bu durumda da kadın, yukarıdaki 'gi'bi muhayyerdir.
Mehir, kocanın elinde iken, helak otur ve sonra da, karısını, cima' etmeden önce boşarsa bu durumda .kadına; mehrîn, nikâh akdedildiği gündeki kıymetinin, yarısı verilir.
Eğer, mehir, kadının yanında iken zayi olur ve kocası da onu, cima' etmeden önce boşarsa; koca, o mehrin, nikâh aktedildiği gün* deki kıymetinin yarısını alır. Muhıyt'te de böyledir.
Kadın, mehre bakma hususunda muhayyer değildir.
Kadın, az bir kusurdan dolayı, mehri reddedemez. Ancak, kusur fazla olursa; kadın, mehri reddedebilir.
Fakat, mehir; ölçülebilen veya tartılabilen bir şeyden olursa; bu durumda, az bir kusurundan dolayı da kadın, mehri reddedebilir. 2a-hîriyye'de de böyledir.
Bir kimse, bir câriye karşılığında, bir kadını nikâhlar ve câriye de, bu kadının yanında iken ölürse; sonra da, kadın, cariyenin kör olduğunu anlarsa; bu kadın, kocasına müracaat edip cariyenin
körlükten dolayı noksan olan değerini alır. Câriye, belirli bir câriye değilse; kadın, kocasına onun, körlükten dolayı noksanlaşan kıymetini ödettirir. Bu durumda, koca; orta halli bir cariyenin kıymetinin yarısını, karısına verir. Şayet, bu kör cariyenin kıymeti,
orta halli bir cariyenin kıymetinden fazla ise, bu durumda karı -kocadan hiç biri, diğerine müracaat edip, bir şey alamaz. Serahsî'-nin Muhıyt'inde de böyledir. [58]
Konular
- 6- Hırfette (= San'at, Ticâret, Ziraat Gibi Geçim Vâsıtalarında) Denklik :
- Nikâhta Denk Olma İle İlgili Diğer Bazı Meseleler
- 6- NİKÂH VE DİĞER HUSUSLARDA VEKÂLET
- Fesih Mes'eleleri
- 7- MEHİR
- 1- Mehrin En Az Haddi İle Mehir Olmaya Elverişli Olan Ve Olmayan Şeyler
- 2- Mehrin Teekküdü Ve Kat'iyyet Kesbetmesi
- Bize Göre, Üç Çeşit Müt'a Vardır :
- 3- Mal Olan Mehre, Mal Olmayan Bir Şey Eklemek
- 4- Mehirde Koşulan Şartlar
- 5- Mehirdeki Cehalet
- Cinsi De, Vasfı Da Bilinmeyen Mehir :
- Cinsi Bilinen Fakat Mehri Bilinmeyen Mehir:
- Cinsi De, Vasfı Da Bilinen Mehir :
- 6- Müsemmâda İhtilâf Bulunan Mehir
- 7- Mehrin Fazlalaştırılması Veya Noksanlaşt1rılması
- 8- Mehrin Duyurulması
- 9- Mehrin Helak Olmasi
- 10- Mehrin Hibe Edilmesi
- 11- Mehirden Dolayı, Kadının Nefsini Kocasına Yasaklaması Ve Mehrin Geriye Bırakılması
- 12- Karı -Kocanın Mehir Hususundaki İhtilafları
- 13- Mehrin Tekrarlanması
- 14- Mehrin Ödenmesi
- 15- Zımmi Ve Harbînin Mehri
- 16- Kızın Çehizi
- 17- Ev Eşyası Hakkında Karı - Kocanın İhtilâfları
- 8- FÂSİD NİKÂHLARLA İLGİLİ HÜKÜMLER
- 9- KÖLELERİN NİKÂHI
- Hıyar-ı Itk
- 10- KÂFİRLERİN NİKÂHI