86- MÎRAS DA'VÂSININ KAYDI

Bir adam ölür; diğer birisi de ölenin amcası oğlu olması münâse­betiyle mîras iddiasında bulunur ve nesebine âit şahitleri de dinletip, "dedesine kadar olan zatların isimlerini" söyletir; sonra da da'vâlı bu nesebi ve mirası inkar eder ve iddiacının hilafına nesebi isbat ederse; bu beyyine ile iddiacının da'vâsı kalkar mı?

Necmü'd-dîn en-Nesefi'nin cevabı:

Şayet, önceki şahsın beyyinesi sebebiyle hâkim, hüküm vermışse; bu dava kaldırılmaz. Eğer hüküm vâki olmamışsa, muarazaa sebebiyle hükmeylemek caiz olmaz.

Meselâ: Bir adam, kurban bayramı gününde, Kûfe'de karısını boşâyıp, "aynı senenin kurban bayramı gününde Mekke'de de kölesini azâd eylediğini" iddia ederse; "bu durumda uygun olanı iddia edenin beyyinesi reddedilmez. Da'vâlmın beyyinesi reddedilir." denilmiştir.
Çünkü, bu kabul edilmiş olursa; dedenin ismi sabit olmuş olur. Buna vecih yokdur. Bunun benzeri: Bir adam, diğerinde "şu kadar, şu günde bin dirhem alacağının olduğunu" iddia eder; da'vâlı da, o günde Ödenmesi gerektirğini'' beyyineler; yalnız "da'vâcının dediği yerden başka bir yerde ödeneceğini" söylerse; da'vâhnm beyyinesi reddedilir. Çünkü borcu tahakkuk etmiştir. [154]


Eser: Fetvayı Hindiye

  • Yeni Ekle
Yorumlar (0)

Fetvayı Hindiye

 

Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..